22kilo

Prosta tarta z borówkami

Prosta tarta z borówkami

Możliwość komentowania Prosta tarta z borówkami została wyłączona

Proste, kruche ciasto, smaczny budyń waniliowy i świeże owoce – to prosty sposób na szybkie letnie ciasto. 

Tarty to jedne z moich ulubionych ciast – chociażby ze względu na to, jak szybko i na jak wiele sposobów można je przygotować. Ostatnio zagniatam ciasto od razu na dwie porcje – połowę zamrażam (surowe kruche ciasto może leżeć w zamrażalce przez miesiąc), a gdy mam ochotę na coś słodkiego szybko przyrządzam ciasto lub ciasteczka.

Składniki:

na tartę (na dwie porcje):

  • 200 g mąki pszennej razowej,
  • 50 g mąki pszennej zwykłej,
  • 130 g masła,
  • 60 g cukru pudru (może być cukier puder trzcinowy),
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mleka lub wody.

nadzienie:

  • 1 3/4 szklanki mleka,
  • 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 laska wanilii,
  • 200 – 300 g świeżych borówek amerykańskich.

tarta z borówkami 2

Przygotowanie:

  1. Najpierw zagniatam ciasto: mąki wysypuję na blat, dodaję do nich szczyptę soli, wkrawam zimne masło (takie prosto z lodówki). W osobnej miseczce roztrzepuję jajko z mlekiem, dodaję mieszankę do ciasta i szybko zagniatam. Połowę ciasta zamrażam na następny raz, pozostałe zawijam w przezroczystą folię i odkładam do lodówki na co najmniej pół godziny.
  2. Gotuję budyń: pół szklanki mleka odlewam do miseczki, pozostałe wstawiam do gotowania. Laskę wanilii rozkrawam na pół opstrym nożykiem i wyskrobuję miąższ, który następnie dodaję do podgrzewającego się mleka. W tym czasie do mleka w miseczce dodaję mąki oraz jajko, wszystko bardzo dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki. Gdy mleko w rondelku zaczyna się gotować, skręcam ogień i powoli wlewam mleko z jajkiem i mąką. Szybko mieszam przy pomocy trzepaczki aż masa zgęstnieje. Budyń powinien być dość gęsty, inaczej będzie spływać z tarty.
  3. Z lodówki wyciągam ciasto i rozwałkowuję je na posypanym mąką blacie na wielkość tortownicy. Delikatnie, podkładając obie ręce pod rozwałkowane ciasto, przenoszę je na tortownicę i wyklejam nim formę. Zaginam ciasto na górnych brzegach i przejeżdżam wałkiem tak, by odciąż nadmiar ciasta. (ewentualnie można też położyć całe ciasto od razu w tortownicy i rozwałkować je wewnątrz formy za pomocą małego wałeczka).
  4. Tartę przekłuwam w kilku miejscach widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut. Gdy ciasto przestygnie, wykładam na nie zimny budyń i posypuję całość umytymi i przebranymi owocami. Całość wstawiam jeszcze do lodówki, żeby tarta z borówkami zrobiła się bardziej stała (chyba, że goście już przyszli, wtedy podaję rozwalającą się tartę ;))

tarta z borówkami 1