Proste, kruche ciasto, smaczny budyń waniliowy i świeże owoce – to prosty sposób na szybkie letnie ciasto.
Tarty to jedne z moich ulubionych ciast – chociażby ze względu na to, jak szybko i na jak wiele sposobów można je przygotować. Ostatnio zagniatam ciasto od razu na dwie porcje – połowę zamrażam (surowe kruche ciasto może leżeć w zamrażalce przez miesiąc), a gdy mam ochotę na coś słodkiego szybko przyrządzam ciasto lub ciasteczka.
Składniki:
na tartę (na dwie porcje):
- 200 g mąki pszennej razowej,
- 50 g mąki pszennej zwykłej,
- 130 g masła,
- 60 g cukru pudru (może być cukier puder trzcinowy),
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka lub wody.
nadzienie:
- 1 3/4 szklanki mleka,
- 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 laska wanilii,
- 200 – 300 g świeżych borówek amerykańskich.
Przygotowanie:
- Najpierw zagniatam ciasto: mąki wysypuję na blat, dodaję do nich szczyptę soli, wkrawam zimne masło (takie prosto z lodówki). W osobnej miseczce roztrzepuję jajko z mlekiem, dodaję mieszankę do ciasta i szybko zagniatam. Połowę ciasta zamrażam na następny raz, pozostałe zawijam w przezroczystą folię i odkładam do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Gotuję budyń: pół szklanki mleka odlewam do miseczki, pozostałe wstawiam do gotowania. Laskę wanilii rozkrawam na pół opstrym nożykiem i wyskrobuję miąższ, który następnie dodaję do podgrzewającego się mleka. W tym czasie do mleka w miseczce dodaję mąki oraz jajko, wszystko bardzo dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki. Gdy mleko w rondelku zaczyna się gotować, skręcam ogień i powoli wlewam mleko z jajkiem i mąką. Szybko mieszam przy pomocy trzepaczki aż masa zgęstnieje. Budyń powinien być dość gęsty, inaczej będzie spływać z tarty.
- Z lodówki wyciągam ciasto i rozwałkowuję je na posypanym mąką blacie na wielkość tortownicy. Delikatnie, podkładając obie ręce pod rozwałkowane ciasto, przenoszę je na tortownicę i wyklejam nim formę. Zaginam ciasto na górnych brzegach i przejeżdżam wałkiem tak, by odciąż nadmiar ciasta. (ewentualnie można też położyć całe ciasto od razu w tortownicy i rozwałkować je wewnątrz formy za pomocą małego wałeczka).
- Tartę przekłuwam w kilku miejscach widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut. Gdy ciasto przestygnie, wykładam na nie zimny budyń i posypuję całość umytymi i przebranymi owocami. Całość wstawiam jeszcze do lodówki, żeby tarta z borówkami zrobiła się bardziej stała (chyba, że goście już przyszli, wtedy podaję rozwalającą się tartę ;))
Najnowsze komentarze