22kilo

Sałatka z fetą i winogronami

Ta sałatka ma pyszny, bardzo urozmaicony smak. Feta nadaje jej słoności, winogrona słodyczy, a czarne oliwki dodają nutki gorzkiego posmaku.

Taka sałatka zapewnia nie tylko zróżnicowany smak, ale także dostarcza organizmowi różnorodnych składników. Najlepiej połączyć ją z mieszanką sałat, ale zwykłe liście sałaty też się nadadzą.

Składniki:

  • Pół opakowania sera feta (ok. 3 zł),
  • Duża kiść białych winogron rodzynkowych bez pestek,
  • dwie łyżki czarnych oliwek,
  • mieszanka sałat z rukolą (3 – 4 zł),
  • 2 – 3 iście świeżej bazylii,
  • olej lniany (lub oliwa).

Cena całości (ok. 4 porcje) mniej niż 10 zł.

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzucam opakowanie mieszanki sałat z rukolą (lub rwę liście zwykłej sałaty). Fetę kroję w dość dużą kostkę i dodaję do sałaty, razem z oliwkami w całości i winogronami rodzynkowymi bez pestek.
  2. siekam świeże liście bazylii i wsypuję je do sałatki. Następnie całość oblewam około łyżką stołową oleju lnianego (można go zastąpić dobrej jakości oliwą). Nie dodaję żadnych dodatkowych przypraw, ponieważ wszystkie składniki mają bardzo charakterystyczny smak. Danie jest gotowe do podania.
Category:

Leave a Review

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

1 2 3 4 5