Gotując dla dziecka można wiele nauczyć się na temat łączenia podstawowych smaków. Ja na przykład odkryłam niedawno, że czerwona soczewica idealnie pasuje do smaku kukurydzy. Ten smak bardzo spodobał się też mojemu synkowi.
Planuję w najbliższym czasie połączyć soczewicę z kukurydzą w jakimś daniu dla dorosłych, ale pewnie na takie kulinarne eksperymenty czas będę miała dopiero po świętach. Tymczasem zachęcam Was do zrobienia tej zupki dla dziecka, a dla rodziców – pasztetu warzywnego z soczewicą, cukinią i pestkami dyni (przepis tutaj).
Składniki:
- 1 średnia marchewka,
- 1 łyżka czerwonej soczewicy,
- 1 łyżeczka błyskawicznej kaszki kukurydzianej dla dzieci,
- 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia lub masła.
Przygotowanie:
- Marchewkę myję dokładnie szczoteczką, obieram ze skórki, trę na grubych oczkach. Wrzucam do garnuszka, zalewam niewielką ilością wody, dodaję surową soczewicę i gotuję ok. 10 minut – nie krócej niż podają w instrukcji na opakowaniu soczewicy.
- Gdy całość zmięknie, ściągam z ognia i dokładnie blenduję z wodą, w której zupka z czerwonej soczewicy się gotowała. Jeżeli wydaje Ci się, że wody jest zbyt dużo, odlej ją, ale zachowaj na później, gdybyś chciała jednak rozwodnić porcję.
- Zmiksowaną całość przelewam do miseczki dziecka, przestudzam (żeby było ciepłe, nie gorące). Dodaję kaszkę i mieszam dokładnie, aż całość będzie miała jednolitą konsystencję. Na samym końcu dodaję tłuszcz i podaję dziecku.
Najnowsze komentarze