22kilo

Zielone smoothie ze szpinakiem

Zielone smoothie ze szpinakiem

Możliwość komentowania Zielone smoothie ze szpinakiem została wyłączona

Szpinak, sok jabłkowy, mielony jęczmień – samo zdrowie. Zielone smoothie ze szpinakiem jest też syte, idealne na drugie śniadanie. No i ten orzeźwiający smak…

Zielone smoothie sa obecnie bardzo modne nie bez przyczyny. Sporą porcję zielonych warzyw i ziół po prostu znacznie łatwiej wypić niż włączyć do diety w postaci niepłynnej. Bo ileż można zjeść dziennie jabłek i liści szpinaku? Zielone koktajle są ponadto zdrowsze od soków owocowych, nawet tych świeżowyciskanych. Po pierwsze, owoce są wysoko kaloryczne i zawierają cukry proste, więc nie powinnyśmy przesadzać z ich ilością. Poza tym, przy wyciskaniu ich w wyciskarce (chyba że to wyciskarka wolnoobrotowa), tracimy właściwie cały błonnik, co utrudnia funkcjonowanie naszego układu pokarmowego.

Muszę się Wam do czegoś przyznać. Mam śliczny blender kielichowy i świetne słoiki idealne do smoothie, ale nieczęsto je piję. To przez ich czasochłonność – dlatego w tym przepisie wykorzystałam kupny sok 100% jabłkowy. Wiem, że nie jest tak samo zdrowy jak ten robiony w domu, ale wiem też, że gdybym miała zacząć od robienia soku, to po prostu nie starczyłoby mi na wszystko czasu. Dlatego postanowiłam wybrać „mniejsze zło” i kupić gotowy sok.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 szklanki soku jabłkowego,
  • 2 spore garście liści szpinaku baby (umyte),
  • 2 niewielkie banany,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżki mielonego jęczmienia.

Wszystkie składniki dokładnie blenduję. I gotowe, pyszny i syty koktajl na II śniadanie już gotowy.