22kilo

Zapiekanka z cukinii i ziemniaka

Zapiekanka z cukinii i ziemniaka

Możliwość komentowania Zapiekanka z cukinii i ziemniaka została wyłączona

Czy tylko mi się wydaje, czy w tym sezonie cukinie są wyjątkowo smaczne? Po prostu nie mogę się im oprzeć! To jeden z przepisów na zastosowanie tego pysznego warzywa w codziennej kuchni. 

Zapiekanka z cukinii i ziemniaka to dodatek do dania głównego (ja podałam ją z kurczakiem z parowaru). Danie jest szybkie i łatwe do wykonania.

zapiekanka cukinia ziemniak 3

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 4 młode ziemniaki,
  • pół pomidora malinowego,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
  • 2 – 3 łyżki startego sera typu parmezan,
  • sól i pieprz do smaku.

zapiekanka cukinia ziemniak 2

Przygotowanie:

  1. Używam młodych ziemniaków, więc nie obieram ich, ale dokładnie czyszczę szczoteczką. Kroję na talarki o grubości pół centymetra i wstawiam na 20 minut do garnka parowego (następnie wymieniam je na kurczaka, który będzie dzięki temu gotowy w tym samym czasie, co ta prosta zapiekanka).
  2. W tym czasie myję i obieram cukinię, usuwam nadmiar pestek, przecinam każdą połówkę jeszcze na pół i na koniec kroję w kawałki o długości do centymetra. Na podobnej wielkości kostkę kroję pomidora. Wszystko umieszczam w naczyniu żaroodpornym, dodaję podgotowane ziemniaki i przyprawiam poszatkowanymi dość grubo listkami rozmarynu, do smaku można też dodać odrobinę soli i pieprzu. Na koniec równomiernie oprószam parmezanem.
  3. Wstawiam zapiekankę na 15 – 20 minut do piekarnika rozgrzanego na 180°C. Podaję na ciepło.