Czy tylko mi się wydaje, czy w tym sezonie cukinie są wyjątkowo smaczne? Po prostu nie mogę się im oprzeć! To jeden z przepisów na zastosowanie tego pysznego warzywa w codziennej kuchni.
Zapiekanka z cukinii i ziemniaka to dodatek do dania głównego (ja podałam ją z kurczakiem z parowaru). Danie jest szybkie i łatwe do wykonania.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 4 młode ziemniaki,
- pół pomidora malinowego,
- kilka gałązek świeżego rozmarynu,
- 2 – 3 łyżki startego sera typu parmezan,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Używam młodych ziemniaków, więc nie obieram ich, ale dokładnie czyszczę szczoteczką. Kroję na talarki o grubości pół centymetra i wstawiam na 20 minut do garnka parowego (następnie wymieniam je na kurczaka, który będzie dzięki temu gotowy w tym samym czasie, co ta prosta zapiekanka).
- W tym czasie myję i obieram cukinię, usuwam nadmiar pestek, przecinam każdą połówkę jeszcze na pół i na koniec kroję w kawałki o długości do centymetra. Na podobnej wielkości kostkę kroję pomidora. Wszystko umieszczam w naczyniu żaroodpornym, dodaję podgotowane ziemniaki i przyprawiam poszatkowanymi dość grubo listkami rozmarynu, do smaku można też dodać odrobinę soli i pieprzu. Na koniec równomiernie oprószam parmezanem.
- Wstawiam zapiekankę na 15 – 20 minut do piekarnika rozgrzanego na 180°C. Podaję na ciepło.
Najnowsze komentarze