Przepis zaczerpnięty prosto z Diety 17-dniowej to pyszna niskokaloryczna przekąska, świetna do podania podczas spotkania ze znajomymi albo żeby pochrupać coś przed telewizorem.
Do przygotowania dipu wystarczą odtłuszczone jogurty naturalne oraz ulubione surowe warzywa.
Składniki:
- dwa duże jogurty naturalne 0%,
- warzywa – u mnie: 3 marchewki, seler naciowy, papryka czerwona, papryka żółta,
- ser gran padano (lub inny ser typu parmezan),
- ząbek czosnku,
- przyprawy.
Przygotowanie:
- Na osiem godzin przed podaniem dipu: Sitko wkładam do miski (w niej zbierze się woda z jogurtu, którą później wylewam), wykładam sitko filtrami do kawy i delikatnie wylewam dwa duże jogurty naturalne. Wody będzie sporo i natychmiast zacznie się przelewać dość mocnym strumieniem. Tak przygotowane jogurty odkładam do lodówki.
- Po ośmiu godzinach przekładam gęsty jogurt do miski. Dodaję przyprawy: paprykę słodką i ostrą, pieprz i inne według upodobania. Na drobnej tarce ścieram trochę sera i również go dodaję, mały ząbek czosnku przeciskam przez wyciskarkę i również dodaję. Dip można przygotować na ostro, w wersji łagodnej lub ziołowej, z suszonymi lub świeżymi ziołami.
- Papryki myję i usuwam gniazda nasienne, kroję w cienkie paski. Układam na talerzyku. Seler naciowy myję, skracam łodygi – paski układam na talerzyku obok papryki, górne części (razem z liśćmi) układam w wysokiej szklance.
- Marchewki obieram, przekrawam w połowie wysokości, kroję wzdłuż i następnie kroję na paski i wkładam do niskiej szklanki. Dip gotowy!
[…] Kurczaka można obtoczyć nie tylko w sezamie, ale np. w kokosie czy zmielonych orzechach. To danie nie tylko obiadowe, ale świetne do padania jako przekąską na przyjęciu, np. z tym dipem. […]