22kilo

Warzywa z dipem

Warzywa z dipem

1 Comment

Przepis zaczerpnięty prosto z Diety 17-dniowej to pyszna niskokaloryczna przekąska, świetna do podania podczas spotkania ze znajomymi albo żeby pochrupać coś przed telewizorem.

Do przygotowania dipu wystarczą odtłuszczone jogurty naturalne oraz ulubione surowe warzywa.

Składniki:

  • dwa  duże jogurty naturalne 0%,
  • warzywa – u mnie: 3 marchewki, seler naciowy, papryka czerwona, papryka żółta,
  • ser gran padano (lub inny ser typu parmezan),
  • ząbek czosnku,
  • przyprawy.

dip z warzywami

Przygotowanie:

  1. Na osiem godzin przed podaniem dipu: Sitko wkładam do miski (w niej zbierze się woda z jogurtu, którą później wylewam), wykładam sitko filtrami do kawy i delikatnie wylewam dwa duże jogurty naturalne. Wody będzie sporo i natychmiast zacznie się przelewać dość mocnym strumieniem. Tak przygotowane jogurty odkładam do lodówki.
  2. Po ośmiu godzinach przekładam gęsty jogurt do miski. Dodaję przyprawy: paprykę słodką i ostrą, pieprz i inne według upodobania. Na drobnej tarce ścieram trochę sera i również go dodaję, mały ząbek czosnku przeciskam przez wyciskarkę i również dodaję. Dip można przygotować na ostro, w wersji łagodnej lub ziołowej, z suszonymi lub świeżymi ziołami.dip z warzywami
  3. Papryki myję i usuwam gniazda nasienne, kroję w cienkie paski. Układam na talerzyku. Seler naciowy myję, skracam łodygi – paski układam na talerzyku obok papryki, górne części (razem z liśćmi) układam w wysokiej szklance.
  4. Marchewki obieram, przekrawam w połowie wysokości, kroję wzdłuż i następnie kroję na paski i wkładam do niskiej szklanki. Dip gotowy!
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
trackback

[…] Kurczaka można obtoczyć nie tylko w sezamie, ale np. w kokosie czy zmielonych orzechach. To danie nie tylko obiadowe, ale świetne do padania jako przekąską na przyjęciu, np. z tym dipem. […]