Proste danie podane w nieco niecodzienny sposób. Świetny pomysł na brak pomysłu na obiad.
Jabłka idealnie sprawdzają się nie tylko w potrawach na słodko. Pieczone cudownie smakują z mięsem.
Udka będą bardziej dietetyczne, jeżeli pozbawicie je skóry, jednak to właśnie tłuszcz jest nosicielem smaku – decydujcie więc. Wyjściem pośrednim jest upieczenie mięsa w skórze (dzięki czemu nie wyschnie) i usunięcie jej dopiero przed jedzeniem. Wybór jest Wasz.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka razem ze skórą,
- 1 – 2 jabłka,
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku,
- łyżka miodu na każde udko,
- do podania odrobina cynamonu.
Przygotowanie:
- Mięso myję, przyprawy mieszam w małej miseczce i nacieram mieszanką mięso pod skórą. Tak przygotowane udko można na chwilę odłożyć do lodówki.
- Udka kładę na zimnej patelni BEZ tłuszczu skórą do dołu i dopiero wtedy włączam gaz. Podsmażam kurczaka na małym ogniu, aż skórka ładnie się zrumieni, następnie przewracam mięso na drugą stronę i smażę jeszcze chwilę – nie więcej niż minutę.
- W czasie gdy mięso się smaży obieram jabłko, kroję je w ćwiartki i pozbywam się gniazd nasiennych. Następnie kroję jabłka w plastry o grubości pół centymetra. Wykładam je na spód naczynia żaroodpornego, układam na nich podsmażone udka, zlewam na nie tłuszcz wytopiony podczas smażenia, a na koniec na górę każdego udka kładę jeszcze łyżkę miodu – dzięki temu mięso nabierze ładnej barwy podczas pieczenia. Poza tym słodki smak miodu przepysznie komponuje się z jabłkami.
- Naczynie żaroodporne (odkryte) wstawiam do piekarnika na 1 – 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i odchodzące od kości, a jabłko zamieni się w ciepłą masę.
- Na talerz wykładam część jabłka, układam na nim udko z kurczaka i całość posypuję jeszcze odrobiną świeżo tartego cynamonu.
Polecam podawać to danie z ryżem – rozpadające się jabłuszko w tym towarzystwie kojarzy mi się z ryżem z jabłkiem, który jadałam w dzieciństwie.
Najnowsze komentarze