22kilo

Udka z kurczaka z kozim serem

Udka z kurczaka z kozim serem

Możliwość komentowania Udka z kurczaka z kozim serem została wyłączona

Smaczne danie i alternatywa dla piersi z kurczaka. Jeżeli kupisz udka trybowane (bez kości) oszczędzisz sobie sporo pracy.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka (5,50 zł),
  • opakowanie świeżego szpinaku (250 g 4 zł),
  • 125 g koziego sera (opakowanie 250 g 10 zł),
  • ostra papryczka, pieprz, ząbek czosnku,
  • oliwa do smażenia,
  • folia do pieczenia.

Obiad 2- 3 porcje to koszt ok. 15 zł.

udka z kurczaka z kozim serem

Przygotowanie:

  1. Zawołaj męża i poproś go o wytrybowanie udek :). A serio, wykrój kości z udek starając się pozostawić na nich możliwie najmniej mięsa. Na moich kościach pozostało go dość sporo, pomyślałam więc, że świetnie nadadzą się do ugotowania na nich rosołu.
  2. Na patelni rozgrzewam trochę oliwy i partiami wrzucam szpinak. Duszę go na wolnym ogniu, by stracił objętość. Po chwili dodaję do niego mały kawałek pokruszonej ostrej papryczki, przeciśnięty przez sito ząbek czosnku i oprószam pieprzem. Pod koniec smażenia wrzucam ser kozi pokrojony w dużą kostkę – chcę, żeby się ogrzał, ale nie roztopił. Pozostawiam do przestygnięcia.
  3. Myję udka z kurczaka, a ponieważ danie ma być dietetyczne, usuwam z niego całą skórę. Posypuję mięso od zewnętrznej strony papryką ostrą i pierzem.
  4. Na dość duże prostokątne kawałki tnę srebrną folię do pieczenia i układam ją błyszczącą stroną do góry. Na środku układam kurczaka, na nim część szpinaku z serem (od razu dzielę sobie szpinak na patelni na 6 równych części). Zawijam w sreberko, tak żeby nadać udku okrągły kształt. Na koniec wolne części folii zakręcam jak cukierki.
  5. Tak przygotowanego kurczaka wstawiam na 40 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Podaję z ryżem i świeżą surówką.