22kilo

Udka z kurczaka duszone w sosie warzywnym

Udka z kurczaka duszone w sosie warzywnym

Możliwość komentowania Udka z kurczaka duszone w sosie warzywnym została wyłączona

To danie tak przypadło do smaku mojemu mężowi, że teraz sam przygotowuje je co najmniej raz w miesiącu. To zdjęcie potrawy właśnie w jego wersji.

Nie jestem mistrzem robienia sosów. Nie uznaję też sosów w opakowaniu ani zagęszczanych bułką tartą. Ostatnio wpadłam na pomysł, by wszystkie składniki sosu zblendować (OK, zainspirowałam się przepisem Okrasy) – efekt godny polecenia, otrzymany w ten sposób sos jest naturalny i łatwy do przyrządzenia.

Składniki na dwie porcje:

  • dwa udka z kurczaka,
  • cebula,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, 2 – 3 liście laurowe,
  • oliwa do smażenia,
  • ok. 2 szklanki wody.

udka z kurczaka 2

Przygotowanie:

  1. Mięso myję i obieram ze skóry. Odrobinę tłuszczu zostawiam na mięsie, by wytopiło się podczas przygotowania. Kurczaka solę i posypuję pieprzem.
  2. Mięso wrzucam na patelnię z rozgrzaną oliwą i delikatnie obsmażam z obu stron – tyle, by nabrało koloru, nie żeby się usmażyło.
  3. Mięso razem z tłuszczem z patelni przekładam do garnka. Mięso zalewam wodą do 2/3 wysokości. Do „sosu” dodaję pokrojoną cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz pozostałe przyprawy. Gdy całość się zagotuje, skręcam ogień na najmniejszy możliwy stopień. Duszę pod przykryciem przez co najmniej godzinę – mięso powinno nie tylko być ugotowane, ale także odchodzić od kości bez problemu.
  4. Gdy udka są już wystarczająco miękkie, wyciągam je z wody, w której się dusiły. Wyrzucam liście laurowe, a resztę składników (cebulka, marchewka i pietruszka powinny być już teraz bardzo miękkie) blenduję na gładką masę. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, można ponownie wstawić go na palnik i odparować część wody. Mięso podaję z sosem. Świetnie pasują do niego ziemniaki lub kasza oraz dowolna surówka.