Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty i bardzo znajomy przepis w ramach mojego cyklu Śniadanie bez Pieczywa. Mowa po prostu o twarogu z rzodkiewką. Proste? Proste. Szybkie? Szybkie. Tanie? Tanie. I tyle w temacie.
Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę z tego, że liście rzodkiewki też są jadalne. Mam już na blogu przepis na pesto z liści rzodkiewki, teraz postanowiłam użyć listków w sposób znacznie prostszy. Liście rzodkiewki są gorzkawe w smaku, ale w tym śniadaniu jest ich tak niewiele, że nie zmieniają smaku twarogu. Po takie śniadanie możecie sięgnąć w I cyklu diety 17-dniowej (i w takiej porcji podaję przepis).
Składniki (na 1 porcję):
- 1 szklanka chudego twarogu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego z niską zawartością tłuszczu,
- 1 – 2 rzodkiewki,
- przyprawy: papryka słodka, pieprz,
- kilka ładnych listków (bez widocznych zmian, najlepiej wybrać mniejsze, młode listki).
Przygotowanie:
Twaróg rozgniatam widelcem z jogurtem, doprawiam. Umyte rzodkiewki kroję w cienkie plastry, mieszam z serem. Posypuję poszatkowanymi listkami. Pyszne dietetyczne śniadanie gotowe!
O kurcze, patrząc na zdjęcie myślałam, że to szczypiorek 🙂 Jeszcze takiej opcji nie jadłam. Muszę spróbować.
Szczególnie, że liście dostajesz gratis do rzodkiewki 😉
Noooo takie śniadanie kojarzy mi się wyłącznie z wiosną. Z niczym więcej. Wiosennie, zdrowo, rześko i smacznie. Czego więcej chcieć?
Wiosna się zbliża więc to idealny czas na takie pyszności 🙂
Uwielbiam twarożek z rzodkiewką. Posypuję dużą ilością szczypiorku i zajadam. Mniam!
Chętnie spróbuję w Twojej wersji z listkami. Dobrze rozumiem, że to listki rzodkiewki? 🙂 Tego jeszcze nie próbowałam 🙂
Tak, dobrze. Ja też lubię ze szczypiorkiem czy w ogóle z jakąś zieleniną, a jak nie ma można wygodnie sięgnąć po listki rzodkiewki
Super, uwielbiam twaróg z rzodkiewką, ale liście zawsze wyrzucałam. Teraz to się zmieni 🙂 Szczególnie że jestem fanką zdrowego odżywiania 🙂