22kilo

Szynka pieczona w śliwkach

Szynka pieczona w śliwkach

Możliwość komentowania Szynka pieczona w śliwkach została wyłączona

Ten przepis odkryłam zupełnie przypadkiem, ale wyszedł niezwykle ciekawie. Lubię piec mięso – to proste, szybkie i nisko kaloryczne, ponieważ nie muszę wówczas używać tłuszczu. Czyli dokładnie takie, jakie gotowanie powinno być.

Składniki (na 6 porcji):

  • Kawałek szynki ok. 1 kg (ok. 18 zł)
  • 5 – 6 śliwek (ok. 2 – 3 zł, w zależności od sezonu)
  • Sól, pieprz, przyprawy do smaku
  • Ewentualnie łyżeczka brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Wybierz chudy kawałek szynki – bez widocznych białych płatów tłuszczu albo odetnij je nożem. Pozostaw jedynie niewielką ilość, która wytopi się w trakcie pieczenia.
  2. Dokładnie umyj mięso i delikatnie osusz je papierem ręcznikowym. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i delikatnie posól, popierz. Wetrzyj przyprawy i odstaw na około pół godziny.
  3. Przekrój śliwki na połowy i usuń pestki. Poukładaj śliwki naokoło mięsa. Przykryj naczynie żaroodporne i wstaw do rozgrzanego na 200°C piekarnika na około godzinę, aż mięso będzie miękkie.
  4. Jeżeli śliwki są kwaśne, delikatnie posyp je łyżeczką brązowego cukru.

Po chwili pieczenia, śliwki puszczą sok, który zacznie wrzeć. Jeżeli zaczyna wylewać się przez brzegi naczynia, skręć nieco temperaturę.

szynka w śliwkach

Danie jest gotowe i ma wyraźnie śliwkowy smak. Wytapia się dużo smacznego sosu, którym możesz polać mięso, również śliwki nadają się do jedzenia. Możesz podać z ziemniakami lub kaszą i świeżą surówką.