22kilo

Szybki czekoladowy budyń jaglany. ŚniadaniebezPieczywa #10

Szybki czekoladowy budyń jaglany. ŚniadaniebezPieczywa #10

3 komentarze

Instagram zaiste kopalnią jest inspiracji ;). Gdy na jednym z profilów ktoś chwalił się zrobionym w domu budyniem jaglanym, natychmiast zapałałam chęcią przygotowania tego samego. Ponieważ jednak jestem zbyt leniwa, by rozgotowywać kasze jaglaną, zastąpiłam ją płatkami jaglanymi. Danie posłużyło nam jako podwieczorek dla rodziców/kolację dla dziecka, a resztę zjadłam jeszcze na śniadanie następnego ranka. Dlatego wrzucam ten przepis do grona #ŚniadaniebezPieczywa.

Czekoladowy budyń jaglany z płatków okazał się bardzo syty, dość ciężki, szczególnie że połączyłam go z bananem i orzechami włoskimi. Dzięki temu, mimo że na śniadanie zjadłam tylko szklaneczkę, na długo towarzyszyło mi przyjemne uczucie sytości. Lubię też podawać takie syte kolacje mojemu dwulatkowi, ponieważ dzięki temu wiem, że nie obudzi się z głodu w nocy lub nad ranem (co, na szczęście, ostatnio zdarza się już bardzo rzadko, a ja mogę spokojnie przesypiać noce).

Składniki:

  • 1 szklanka płatków jaglanych,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • do podania: 1/2 banana i kilka orzechów włoskich i łyżeczka dżemu wiśniowego (lub inne ulubione owoce, np. truskawki i jagody, wyfiletowana pomarańcza itp.).

Przygotowanie:

  1. Płatki jaglane, mleko i kakao umieszczam w rondelku, mieszam i gotuję na małym ogniu przez około 15 – 20 minut, do wchłonięcia całego mleka. Często mieszam, ponieważ mleko lubi się przypalać. Jeżeli konsystencja jest dla Was zbyt gęsta, dodajcie więcej mleka.
  2. Kroję banana w plastry, układam na dole naczynia. Nakładam warstwę przestudzonego budyniu jaglanego, układam kilka orzechów włoskich, przykrywam kolejną warstwą budyniu, a na wierzchu dekoruję łyżeczką dżemu wiśniowe. Śniadanie-deser jest już gotowe.
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Paweł
Gość

Świetny przepis. Ja ostatnio odkryłem dobrodziejstwo, jakim są koktajle. Zarówno te warzywne jak i owocowe. Wspaniały pomysł na pełnowartościowy posiłek. Szczególnie latem.

onxl
Gość

Super wpis. Wygląda smacznie. Brakuje mi w nim jednak informacji o kaloriach i makro składnikach. To dużo ułatwia sprawę 😉