22kilo

Strrrasznie zdrowe przekąski na Halloween

Strrrasznie zdrowe przekąski na Halloween

No Comments

Niezależnie od tego, czy obchodzicie Halloween czy nie, możecie przygotować te pyszne i zdrowe przekąski dla siebie i dla dzieci. Wspólne wycinanie szablonów może okazać się świetną zabawą!

Dynia i kasza manna to nietypowe połączenie, ale smakuje naprawdę świetnie. Ja do podania deserków wykorzystałam pojemniczki z parowaru, wy możecie wykorzystać niskie szklanki czy małe słoiczki. Użycie zamykanych pojemniczków sprawi, że będziecie mogli wziąć taki smakołyk do pracy albo zapakować dziecku do szkoły.

Składniki (na 6 pojemniczków):

  • 1 szklanka mleka,
  • 3 – 4 łyżki kaszy manny,
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 6 łyżek upieczonej na miękko dyni,
  • cynamon do posypania.

Do wykonania tego deseru potrzebne Wam będą także szablony: na kartce odrysujcie dno pojemnika, w którym przygotujecie później deser. W jego środku narysujcie prosty rysunek, który następnie wytnijcie ostrymi nożyczkami. Wzorów możecie też szukać w Internecie wpisując „szablony Halloween”.

Przygotowanie:

  1. Dynię piekę przez około 40 minut w piekarniku, studzę i miksuję blenderem na gładką masę. Do rondla wlewam mleko, dodaję miód i skórkę z cytryny, czekam aż się zagotuje. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszam ogień i wsypuję kaszkę manną, dokładnie mieszam trzepaczką, żeby nie było grudek. Gotuję przez kilka minut aż zgęstnieje (jeżeli masa nie gęstnieje po 3 minutach, dodaję jeszcze trochę kaszki). Odstawiam do wystudzenia.
  2. Każdy pojemniczek napełniam do połowy dynią, na to nakładam kaszkę. Przykrywam szablonem i posypuję cynamonem, aż utworzy się wyraźny obrazek. Halloweenowe przekąski są już gotowe do jedzenia.

halloween3
Wpis dodaję do akcji: Halloween

 

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o