Niezależnie od tego, czy obchodzicie Halloween czy nie, możecie przygotować te pyszne i zdrowe przekąski dla siebie i dla dzieci. Wspólne wycinanie szablonów może okazać się świetną zabawą!
Dynia i kasza manna to nietypowe połączenie, ale smakuje naprawdę świetnie. Ja do podania deserków wykorzystałam pojemniczki z parowaru, wy możecie wykorzystać niskie szklanki czy małe słoiczki. Użycie zamykanych pojemniczków sprawi, że będziecie mogli wziąć taki smakołyk do pracy albo zapakować dziecku do szkoły.
Składniki (na 6 pojemniczków):
- 1 szklanka mleka,
- 3 – 4 łyżki kaszy manny,
- łyżeczka otartej skórki z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 6 łyżek upieczonej na miękko dyni,
- cynamon do posypania.
Do wykonania tego deseru potrzebne Wam będą także szablony: na kartce odrysujcie dno pojemnika, w którym przygotujecie później deser. W jego środku narysujcie prosty rysunek, który następnie wytnijcie ostrymi nożyczkami. Wzorów możecie też szukać w Internecie wpisując „szablony Halloween”.
Przygotowanie:
- Dynię piekę przez około 40 minut w piekarniku, studzę i miksuję blenderem na gładką masę. Do rondla wlewam mleko, dodaję miód i skórkę z cytryny, czekam aż się zagotuje. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszam ogień i wsypuję kaszkę manną, dokładnie mieszam trzepaczką, żeby nie było grudek. Gotuję przez kilka minut aż zgęstnieje (jeżeli masa nie gęstnieje po 3 minutach, dodaję jeszcze trochę kaszki). Odstawiam do wystudzenia.
- Każdy pojemniczek napełniam do połowy dynią, na to nakładam kaszkę. Przykrywam szablonem i posypuję cynamonem, aż utworzy się wyraźny obrazek. Halloweenowe przekąski są już gotowe do jedzenia.
Najnowsze komentarze