22kilo

Strrrasznie zdrowe przekąski na Halloween

Strrrasznie zdrowe przekąski na Halloween

Możliwość komentowania Strrrasznie zdrowe przekąski na Halloween została wyłączona

Niezależnie od tego, czy obchodzicie Halloween czy nie, możecie przygotować te pyszne i zdrowe przekąski dla siebie i dla dzieci. Wspólne wycinanie szablonów może okazać się świetną zabawą!

Dynia i kasza manna to nietypowe połączenie, ale smakuje naprawdę świetnie. Ja do podania deserków wykorzystałam pojemniczki z parowaru, wy możecie wykorzystać niskie szklanki czy małe słoiczki. Użycie zamykanych pojemniczków sprawi, że będziecie mogli wziąć taki smakołyk do pracy albo zapakować dziecku do szkoły.

Składniki (na 6 pojemniczków):

  • 1 szklanka mleka,
  • 3 – 4 łyżki kaszy manny,
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 6 łyżek upieczonej na miękko dyni,
  • cynamon do posypania.

Do wykonania tego deseru potrzebne Wam będą także szablony: na kartce odrysujcie dno pojemnika, w którym przygotujecie później deser. W jego środku narysujcie prosty rysunek, który następnie wytnijcie ostrymi nożyczkami. Wzorów możecie też szukać w Internecie wpisując „szablony Halloween”.

Przygotowanie:

  1. Dynię piekę przez około 40 minut w piekarniku, studzę i miksuję blenderem na gładką masę. Do rondla wlewam mleko, dodaję miód i skórkę z cytryny, czekam aż się zagotuje. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszam ogień i wsypuję kaszkę manną, dokładnie mieszam trzepaczką, żeby nie było grudek. Gotuję przez kilka minut aż zgęstnieje (jeżeli masa nie gęstnieje po 3 minutach, dodaję jeszcze trochę kaszki). Odstawiam do wystudzenia.
  2. Każdy pojemniczek napełniam do połowy dynią, na to nakładam kaszkę. Przykrywam szablonem i posypuję cynamonem, aż utworzy się wyraźny obrazek. Halloweenowe przekąski są już gotowe do jedzenia.

halloween3
Wpis dodaję do akcji: Halloween