22kilo

Jogurtowe babeczki truskawkowe

Jogurtowe babeczki truskawkowe

Możliwość komentowania Jogurtowe babeczki truskawkowe została wyłączona

Dietetyczne jogurtowe babeczki truskawkowe to idealna, letnia przekąska i moja propozycja na drugie śniadanie w wakacje. 

To była długa przerwa. Dłuższa niż zakładałam. Przeprowadzka do niewykończonego na 100% mieszkania, na dodatek z rocznym dzieckiem, okazała się cięższa niż się spodziewaliśmy. Roboty było dużo, a przy dziecku wiadomo – na bieżąco jest tyle do zrobienia, że trudno zrobić coś ponadto. Ale udało nam się i powoli wracamy do normalnego rozkładu dnia. Ja cieszę się z przestronnej kuchni i uczę korzystania z płyty indukcyjnej i nowego piekarnika – przez ostatnie kilka lat używałam gazu, więc sporo nawyków jest do zmienienia.

jogurtowe babeczki truskawkowe 1

Dzisiaj przygotowałam dla Was lekkie, zdrowe i dietetyczne jogurtowe babeczki truskawkowe. Nie dodałam do nich cukru i moim zdaniem w ogóle nie jest to konieczne. By trochę zmniejszyć ilość kalorii, zastosowałam mąkę ryżową zamiast białej (dla porównania zrobiłam też wersję z mąki pszennej i z odrobiną cukru). Zapraszam do przetestowania przepisu, bo zanim się obejrzymy, minie sezon na truskawki. Ponieważ mąka ryżowa nie zawiera glutenu, babeczki są odpowiednie dla alergików. Mój roczny synek też się nimi zajada.

Składniki:

  • 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki truskawek,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 1 szklanka jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 jajko L,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. W innej misce pomieszać dokładnie jogurt z jajkiem i olejem, dodać do mąki, wymieszać. Masa jest gęsta (jak jogurt), ale tak ma być.
  2. Dodać truskawki i zamieszać energicznie, żeby puściły trochę soku. Wykładać na silikonowe foremki do muffinów (NIE wykładać ich papilotkami) i piec przez 15 – 20 minut w temp. 175°C (jogurtowe babeczki truskawkowe z mąką pszenną będą potrzebowały 5 – 10 minut w piekarniku dłużej).


Milion smaków truskawek - edycja trzecia