22kilo

Dietetyczne ciasto piernikowe z powidłami

Dietetyczne ciasto piernikowe z powidłami

No Comments

W  okresie Wielkanocy jakoś mnie wzięło na bożonarodzeniowe wspominki. Wy też możecie przygotować to dietetyczne ciasto o każdej porze roku. 

Przepis na to ciasto pojawił się w grudniowej Kuchni, a jego autorką jest Marieta Marecka. U mnie ciasto oczywiście w wersji dietetycznej.

Do ciasta dodajemy powideł – ja dodałam powidła z jabłek i czarnej porzeczki, które dostałam od firmy Krokus. A ponieważ są przygotowane w 100% z owoców, bez dodatku cukru, postanowiłam nie dodawać też cukru do ciasta. Możecie użyć powideł w innym smaku.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 3 czubate łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa),
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników (kupcie gotową, ale bez cukru lub zróbcie sami),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 szklanki mąki (może być pół na pół razowa i zwykła),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 łyżki powideł,
  • 3 jaja,
  • szczypta soli,
  • 4 gruszki (lub inne owoce. Mogą być mrożone, wówczas ich nie rozmrażajcie – podpowiada Marieta),
  • papier do pieczenia.

Niech długa lista składników Was nie przeraża, ciasto jest proste do przygotowania.

Przygotowanie:

  1. W rondlu podgrzewam 1 szklankę mleka z miodem i masłem. Pozostałe mleko mieszam na zimno z kakao, kawą, przyprawą do pierników i cynamonem. Dodaję do mleka w rondlu, gdy się zagotuje i dokładnie mieszam, czekam aż znowu się zagotuje i odstawiam do ostudzenia.
  2. W misce łączę mąkę z sodą, dolewam masę kakaową  i miksuję, aż nie będzie grudek. Jeśli masa jest zbyt gęsta i ciężka, dodaję więcej mleka. Na koniec dodaję powidła i jeszcze raz przez krótką chwilę ubijam.
  3. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po jednym żółtku. Przelewam 1/3 masy do mąki z powidłami i delikatnie, ale dokładnie, mieszam. Gdy masy już się ze sobą „zapoznają”, dodaję pozostałe białko i mieszam całość.
  4. Prostokątną blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wygładzam łyżką. Gruszki kroję w ósemki i pozbywam się owocni. Układam na cieście (cieńszymi końcami do środka). Jeżeli gruszki się zatopią, to nic. Wstawiam do rozgrzanego na 160°C piekarnika i piekę przez 35 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka (ale pod gruszkami ciasto ciągle będzie lekko wilgotne). Podaję oprószone cynamonem.

Muszę przyznać, że dietetyczne ciasto nieco ustępuje wyglądem swojej pełno-cukrowej wersji, w smaku jest jednak równie dobre. No i można je jeść bez wyrzutów sumienia.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o