22kilo

Słodkie praliny

Słodkie praliny

No Comments

Te praliny są bardzo wykwintne, słodkie i smaczne, chociaż nie ma w nich grama czekolady ani cukru. Główne składniki to suszone owoce oraz… kasza jaglana. 

Kiedyś, całkowicie przypadkiem, znalazłam gdzieś w odmętach Internetu przepis na praliny z kaszy jaglanej. Nie jestem fanką akurrat tego typu kaszy, pomysł musiał więc dojrzeć we mnie przed dość długi czas. Długo nie mogłam zabrać się do ulepienia pysznych kuleczek, a i samo przygotowywanie ich jakoś mi nie szlo. Jednak efekt zdecydowanie przerósł moje oczekiwania – praliny okazały się wyjątkowo dobre, a także proste w zrobieniu i bardzo ładne.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (mniej niż 1,5 szklanki surowej),
  • 0,5 szklanki suszonych śliwek,
  • 0,5 szklanki suszonych daktyli,
  • odrobina cynamonu,
  • posypki: wiórki kokosowe, kakao, mielone orzechy itp.

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotuję zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i zostawiam, żeby całkowicie ostygła (spokojnie można odstawić ją na cały dzień do lodówki).
  2. Suszone owoce zalewam na 20 minut gorącą wodą, odcedzam i blenduję na dość gładką masę. Następnie dodaję kaszę i cynamon i wszystko jeszcze raz blenduję (ziarnka kaszy pozostają dość widoczne).
  3. Lekko wilgotnymi rękami formuję niewielkie kulki i od razu obtaczam je w posypce, następnie odkładam na talerz. Przed podaniem odstawiam do lodówki, żeby pralinki nabrały lepszej konsystencji.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o