22kilo

Sałatka ze szpinaku, truskawek i koziego sera

Sałatka ze szpinaku, truskawek i koziego sera

Możliwość komentowania Sałatka ze szpinaku, truskawek i koziego sera została wyłączona

Trzy składniki wysokiej jakości idealnie się ze sobą łączą, a smak żadnego z nich nie jest na tyle mocny, by przesłonić pozostałe dwa. Dodatkowo, lekki dressing na occie balsamicznym wydobywa smakowe niuanse z tej prostej sałatki. 

Na blogu ostatnio pojawia się stanowczo zbyt mało sałatek – szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że jest to blog poświęcony zdrowej diecie i odchudzaniu. Z drugiej strony dopiero od niedawna dostępne świeże składniki stały się na tyle kuszące, by warto było trochę z nimi poeksperymentować.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 garście świeżych, dużych liści szpinaku,
  • kilka garści dojrzałych truskawek,
  • 150 g koziego sera,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki białego octu winnego,
  • pieprz czarny.

Przygotowanie:

  1. Liście szpinaku dokładnie myję (lubią mieć sporo piasku). Ponieważ moje liście są bardzo duże, drę je na kawałki jak sałatę i jednocześnie pozbywam się łykowatych zgrubień ze środka liści. Ser kroję w kostkę, truskawki na 6 równych części (mniejsze na cztery). Mieszam wszystko w misce.
  2. W innym naczyniu przygotowuję sos winegret: mieszam oliwę, ocet i przyprawiam to świeżo zmielonym pieprzem. Żeby sprawdzić, czy smak dressingu nam odpowiada najlepiej zanurzyć w nim mały kawałek liścia szpinaku i w ten sposób spróbować. Polewam sałatkę sosem przed samym podaniem.
  3. Jeżeli planujecie jeść sałatkę przez np. dwa dni, nie polewajcie całej sałatki sosem – lepiej zrobić to bezpośrednio przed podaniem. Schowajcie więc winegret do lodówki i polewajcie każdą porcję sałatki na talerzyku na minutę przed jedzeniem.

sałatka kozi ser truskawki szpinak 2