Ta niezwykle prosta do wykonania sałatka jest też bardzo pożywna i świetnie zastąpi inny posiłek – chociażby kanapki. Jej przygotowanie jest szybkie i łatwe.
Zawsze staram się mieć zapas tuńczyka w puszcze w kuchennej szafce. Dzięki temu za każdym razem, gdy po obiedzie zostanie nieco fasolki szparagowej, mogę szybko przygotować tą pyszną sałatkę.
Składniki:
- dwie garście liści sałaty (3 zł za główkę),
- dwie garście rukoli (ok. 3 zł za opakowanie),
- dwie garście ugotowanej zielonej fasolki,
- dwa średniej wielkości pomidory,
- puszka tuńczyka w wodzie (nie w oleju) (ok. 4 zł),
- łyżeczka oliwy lub oleju lnianego i ocet balsamiczny do pokropienia.
Przygotowanie:
- Sałatę i rukolę rwiemy na mniejsze kawałki i odkładamy do miski. Ugotowaną na parze i wystudzoną fasolkę kroimy na kawałki długości około 2 cm. Umyte pomidory kroimy w dużą kostkę.
- Z tuńczyka odlewamy wodę i dodajemy go do sałatki, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
- Wykończoną sałatkę skrapiamy oliwą lub olejem lnianym oraz niewielką ilością octu balsamicznego i znowu mieszamy.
Teraz, gdy słońca coraz mniej, a wraz z nim witaminy B, należy jeszcze częściej sięgać po rybę. Sałatka z tuńczykiem to świetny sposób na przemycenie odrobiny zdrowego jedzenia do codziennej diety. Zamiast mieszać zwykłą sałatę i rukolę, możesz kupić gotową mieszankę różnokolorowych sałat.
Najnowsze komentarze