22kilo

Sałatka z kaszy gryczanej, buraka i oliwek

Sałatka z kaszy gryczanej, buraka i oliwek

Możliwość komentowania Sałatka z kaszy gryczanej, buraka i oliwek została wyłączona

Prezentuję kolejny przepis z Qmam kasze, czyli powrót do korzeni Mai Sobczak. Mam nadzieję, że już w piątek podzielę się z Wami moimi uwagami na temat książki.

Już teraz mogę zdradzić, że książka ogólnie mi się podoba, mam jednak pewien problem z proporcjami w przepisach – tak było również w przypadku tej sałatki. Wydaje mi się, że gdybym trzymała się dokładniej listy składników, to sałatka z kaszy gryczanej składałaby się niemal wyłącznie z buraków.

Proporcje to nie jedyna zmiana – ponieważ przygotowałam „Pęczak z burakiem, świeżą cytryną i selerem naciowym” akurat podczas tygodniowej diety bezglutenowej, na którą eksperymentalnie przeszłam, kaszę pęczak zastąpiłam bezglutenową kaszą gryczaną, niepaloną. Biała kasza szybko zabarwiła się od buraka na różowo, co wygląda uroczo.

Składniki (na 3 – 4 porcje):

  • szklanka kaszy gryczanej niepalonej (nieugotowanej),
  • 1 spory ugotowany burak,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • grubszy plaster cytryny (żałuję, że nie zamieniłam go na odrobinę wyciśniętego soku z cytryny),
  • kilkanaście czarnych oliwek,
  • plaster świeżego imbiru,
  • 1,5 łyżeczki kaparów,
  • świeżo mielony pieprz,
  • klarowane masło do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Zaczynam od ugotowania kaszy – może być zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub zgodnie z przepisem z Qmam kasze: w rondelku rozpuścić trochę masła klarowanego, podprażyć wypłukaną wcześniej na sicie kaszę, zalać wodą w proporcji 2:1, gotować na małym ogniu. Gdy cała woda się wchłonie, odstawić na kilka minut pod przykryciem.
  2. Cytrynę myję, sparzam wrzątkiem i odkrawam grubszy plaster, następnie dzielę go na cząstki. Z imbiru odkrawam plaster, obieram ze skórki, drobno siekam. Oliwki kroję wzdłuż na pół, selera naciowego kroję w plasterki o szerokości kilku milimetrów. Buraka obieram (w rękawiczkach!) ze skórki, kroję w dużą kostkę.
  3. W dużej patelni rozgrzewam masło klarowane i podsmażam cytrynę, kapary oraz imbir. Następnie dodaję pokrojonego w kostkę buraka, przekrojone na pół oliwki, na koniec ugotowaną kaszę i przesmażam wszystko przez chwilę – jedynie, by kasza się zagrzała i zabarwiła od buraka. Przyprawiam pieprzem. Wyłączam ogień i na koniec posypuję jeszcze pokrojonym selerem naciowym.

Sałatka z kaszy gryczanej z rozgrzewającym imbirem i jesiennym burakiem to idealna jesienno-zimowa przekąska, w sam raz na śniadanie, lunch lub kolację. Zresztą, dobrze sprawdzi się także jako dodatek do obiadu. Sałatka jest pyszna – imbir rozgrzewa, a połączenie gryki z kaparami jest odważne i wyjątkowo udane.