Smaczna, sycąca i prosta do przygotowania – taka właśnie jest sałatka z kaszy, pieczonego buraka, dyni i chipsów z jarmużu. Jej intensywne kolory są wymarzone na zimową pogodę.
W zeszłym tygodniu w ramach cyklu z przepisami na II Śniadanie publikowałam przepis na sałatkę z jarmużu, grejpfruta i cieciorki. Sałatka była pyszna, ale również czasochłonna i dość droga, dlatego w tym tygodniu postanowiłam opublikować przepis na danie tanie i proste. Podobno najzdrowiej jest spożywać produkty sezonowe i lokalne, a do takich z pewnością można zaliczyć i dynię, i buraka, i jarmuż.
Od dawna słyszałam o chipsach z jarmużu, ale mimo że jarmuż naprawdę często gości na moim stole, jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się ich przygotować. No cóż, teraz już nie dziwi mnie popularność tej przekąski. chipsy z jarmużu są smaczne, chrupiące, wciągają podobnie jak te zwykłe, ale nie tuczą. W tej sałatce jarmuż dodaje elementu chrupkości – jakby to powiedzieli w TopChefie ;).
Składniki:
- szklanka kaszy (lub innej, np. pęczaku lub gryczanej),
- 1/4 małej dyni,
- 2 średnie buraki (dyni i buraka powinno być mniej więcej po równo),
- łyżka masła klarowanego (ewentualnie oleju),
- kilka plastrów świeżego imbiru,
- mała szczypta soli i pieprzu,
- 3 garście pociętych liści jarmużu,
- łyżka oliwy,
- mielona papryka słodka i ostra.
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuszczam masło klarowane, dodaję imbir pokrojony w bardzo drobną kostkę, podsmażam przez minutę. Dodaję kaszę i prażę przez 2 – 3 minuty często mieszając (trzeba uważać, żeby kasza się nie przypaliła), doprawiam solą i pieprzem. Zalewam 2 szklankami wrzącej wody. Gotuję mieszając od czasu do czasu, aż cala woda się wchłonie. Wyłączam ogień i odstawiam na chwilę pod przykryciem.
- Buraki pakuję w srebrną folię (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawiam do piekarnika na półtorej godziny (im większy burak, tym dłuższy czas pieczenia). Ostudzone obieram i kroję w dużą kostkę. Dynię obieram, myję i kroję w kostkę na surowo, przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę ok. 30 minut, aż będzie miękka. Dynię i buraka delikatnie mieszam z kaszą.
- Chipsy z jarmużu. Liście dokładnie myję i osuszam. Wycinam zgrubiałe żyłki ze środka każdego liścia, resztę drę na niewielkie kawałki (jeżeli używacie krojonego jarmużu z paczki to zadanie Wam odpada). Porwane liście wrzucam do miski, dolewam oliwę i posypuję mieloną papryką do smaku. Dokładnie mieszam, żeby każdy liść był dobrze pokryty oliwą. Blachę przykrywam papierem do pieczenia, rozkładam jarmuż tak, żeby liście na siebie nie nachodziły i wkładam do rozgrzanego na 200°C piekarnika i piekę przez 20 minut, aż będą chrupkie. Uwaga! Czas pieczenia może znacząco się różnić w zależności od odmiany jarmużu i piekarnika, dlatego często go doglądajcie.
- Gotową sałatkę posypuję przestudzonymi chipsami i podaję.
Ta sałatka świetnie smakuje na ciepło: możecie odgrzać ją na suchej patelni. Jeżeli nie macie takiej możliwości, nie martwcie się – w temperaturze pokojowej też jest pyszna.
Najnowsze komentarze