22kilo

Sałatka z kaszą i czerwoną kapustą

Sałatka z kaszą i czerwoną kapustą

Możliwość komentowania Sałatka z kaszą i czerwoną kapustą została wyłączona

Korzystam z tego, że czerwona kapusta jest nadal dostępna i pichcę dla Was kolejną sałatkę na bazie kaszy. Zabierzcie ją do pracy na II śniadanie lub podajcie do mięsa przy obiedzie. W obu wariantach smakuje wyśmienicie.

sałatka z kaszą i czerwoną papryką 2

W Walentynki Mąż przygotował nam na kolację jesienne rollsy, zostało sporo poszatkowanej czerwonej kapusty i pół pokrojonej w cieniutkie paseczki kalarepy (sama cięłam!). Nie pozostało mi więc nic innego jak odwdzięczyć się ukochanemu przygotowaniem tej pysznej i pożywnej sałatki.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak (przed ugotowaniem),
  • 2 szklanki wody,
  • 1/4 czerwonej kapusty,
  • 1/2 kalarepy,
  • 100 g orzeszków ziemnych,
  • 1 duże jabłko ligol (lub inne),
  • garść świeżego lubczyku,
  • oliwa do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kaszę podprażam na łyżeczce oliwy, po około 2 minutach, gdy kasza zacznie pachnieć, zalewam 2 szklankami wrzącej wody. Gotuję bez przykrycia na małym ogniu do wchłonięcia się całej wody, wyłączam ogień, przykrywam, odstawiam.
  2. Na dużej patelni rozgrzewam 2 – 3 łyżki oliwy, wrzucam poszatkowaną kapustę, pokrojoną w cieniutkie zapałki kalarepkę i orzechy. Podsmażam przez kilka minut, aż kapusta nieco zmięknie. W tym czasie myję, obieram i kroję jabłko w dużą kostkę. Dodaję pod koniec smażenia.
  3. Na końcu dodaję kaszę – tylko na tyle, by się wymieszała z pozostałymi składnikami. Podaję na ciepło z garścią świeżych ziół.