Wakacje się już skończyły, u nas pewnie już jeden z ostatnich grillów w tym roku. Sałatka grecka z grillowanymi pomidorami koktajlowymi to świetny dodatek to mięsa.Zgrillowanie pomidorków koktajlowych sprawiło, że stały się jeszcze bardziej słodkie i aromatyczne, po prostu pyszne. Najlepiej jeść sałatkę, gdy pomidorki są jeszcze ciepłe.
Sałatka grecka z grillowanymi pomidorami
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 opakowania sera typu feta,
- kilkanaście pomidorków koktajlowych,
- kilka liści sałaty,
- 2 – 3 łyżki zielonych oliwek,
- 1 łyżka posiekanych liści świeżej bazylii,
- na dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka białego octu winnego, szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Przygotowanie:
- Liście sałaty umyć, poszarpać na małe kawałki, przełożyć do miski. Fetę pokroić w grubą kostkę, pomidorki umyte i w całości położyć na kilka minut na grilla bezpośrednio na ruszt. Ściągnąć, kiedy zaczną pękać, a skórka będzie widocznie pofałdowana. Dodać z oliwkami i bazylią do sałaty.
- Wszystkie składniki dressingu wymieszać, polać sałatkę. Podawać od razu, gdy pomidorki jeszcze są ciepłe.
Nigdy nie grillowałem pomidorów. Muszę sobie zapisać sam pomysł do przetestowania.
A sama sałatka wygląda smakowicie 😉
Uwielbiam takie sałatki. Mniam:)
Świetna sałatka 🙂
Dzięki!
Jaka smakowita sałatka i absolutnie w moim guście;)