Zdrowa, świeża ryba i sałatka ze świeżych warzyw i ziemniaków. Wszystko do przygotowania w parowarze. Proste danie gotowe w pół godziny.
Składniki:
- duży pstrąg (mój ważył 520 g i zapłaciłam za niego 12 zł),
- sałata,
- pomidor,
- pół ogórka,
- 2 – 3 średniej wielkości ziemniaki,
- czerwona cebula,
- ząbek czosnku.
Podane składniki to porcja obiadu dla dwóch osób, sałatka wystarczy na 4 porcje.
Przygotowanie:
- Kupiłam wypatroszoną rybę, więc muszę jedynie ją umyć. Drobno siekam ząbek czosnku i 1/4 czerwonej cebuli. Faszeruję tym rybę i dodaję sporo tymianku.
- Obieram ziemniaki i kroję je w dużą kostkę – będą do sałatki ziemniaczanej. Razem z rybą trafiają do parowaru na około 20 – 25 minut: dzięki temu, że kroję ziemniaki drobno, ugotują się szybciej. Gdybym chciała gotować je w całości w parowarze zajęłoby to co najmniej 40 minut.
- Teraz przygotowuję sałatkę. Kilka liści sałaty drę na mniejsze części, pozostałą cebulę kroję w cienkie piórka, pomidora i pół świeżego ogórka w grubą kostkę – tej samej wielkości, co ziemniaki.
- Gorące ziemniaki dodaję prosto do sałatki i dekoruję kilkoma listkami bazylii. Podaję razem z rybą.
Niczego sobie 🙂