22kilo

Pstrąg z parowaru z sałatką ziemniaczaną

Pstrąg z parowaru z sałatką ziemniaczaną

1 Comment

Zdrowa, świeża ryba i sałatka ze świeżych warzyw i ziemniaków. Wszystko do przygotowania w parowarze. Proste danie gotowe w pół godziny.

Składniki:

  • duży pstrąg (mój ważył 520 g i zapłaciłam za niego 12 zł),
  • sałata,
  • pomidor,
  • pół ogórka,
  • 2 – 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • czerwona cebula,
  • ząbek czosnku.

Podane składniki to porcja obiadu dla dwóch osób, sałatka wystarczy na 4 porcje.

Przygotowanie:

  1. Kupiłam wypatroszoną rybę, więc muszę jedynie ją umyć. Drobno siekam ząbek czosnku i 1/4 czerwonej cebuli. Faszeruję tym rybę i dodaję sporo tymianku.
  2. Obieram ziemniaki i kroję je w dużą kostkę – będą do sałatki ziemniaczanej. Razem z rybą trafiają do parowaru na około 20 – 25 minut: dzięki temu, że kroję ziemniaki drobno, ugotują się szybciej. Gdybym chciała gotować je w całości w parowarze zajęłoby to co najmniej 40 minut.
  3. Teraz przygotowuję sałatkę. Kilka liści sałaty drę na mniejsze części, pozostałą cebulę kroję w cienkie piórka, pomidora i pół świeżego ogórka w grubą kostkę – tej samej wielkości, co ziemniaki.
  4. Gorące ziemniaki dodaję prosto do sałatki i dekoruję kilkoma listkami bazylii. Podaję razem z rybą.
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Renata
Gość

Niczego sobie 🙂

Star