22kilo

Proste i zdrowe spaghetti z parowaru

Proste i zdrowe spaghetti z parowaru

1 Comment

Spaghetti z klopsikami udało mi się przygotować dosłownie w jednym garnku – do gotowania na parze. Danie jest tanie, proste, szybkie i niezbyt kaloryczne. Czego chcieć więcej? 

Jeżeli nie posiadacie parowaru, będziecie musieli podsmażyć klopsiki na patelni.

Składniki (na 4 porcje):

  • 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego (u mnie mielone z łopatki),
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • ok. 300 g passaty,
  • sól i pieprz do smaku,
  • suszona bazylia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • makaron spaghetti.

spaghetti

Przygotowanie:

  1. Mielone przekładam do miski, dodaję odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu oraz natkę pietruszki. Wyrabiam, aż mięso nabierze ładnej konsystencji. Formuję małe kulki – o średnicy nie większej niż 3 centymetry.
  2. Surowe pulpeciki układam w parowarze i gotuję na tyle długo, by stały się widocznie zrobione z zewnątrz. Ponieważ gotuję w garnku parowarowym, ściągam szklaną górę, wylewam wodę i wlewam na dno garnka odrobinę oliwy i podsmażam przesiany przez praskę czosnek. Po chwili dodaje pulpety i zalewam wszystko passatą. Dodaje suszoną bazylię i liście laurowe (które wyciągam przed podaniem). Dodaję jeszcze odrobinę pieprzu i gotuję przez 10 – 15 minut, żeby sos nieco zgęstniał.
  3. Podaję na zahartowanym makaronie spaghetti, potrawę można udekorować świeżymi listkami bazylii.

spaghetti3

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
lena
Gość

Wyszło bardzo apetycznie:)