22kilo

Produkt maja: mięta

Produkt maja: mięta

Możliwość komentowania Produkt maja: mięta została wyłączona

Mięta to jedno z najprostszych w uprawie ziół, które świetnie sprawdza się w roli przyprawy oraz do ozdabiania potraw. Ponadto, dobrze działa na trawienie, dlatego warto włączyć ją do diety, gdy się odchudzamy. 

Istnieje wiele gatunków mięty – u nas najpopularniejsza jest mięta pieprzowa, inaczej zielona. Można kupić ją w większości supermarketów w gotowych doniczkach powleczonych folią, można wychodować w domu z nasionka (najlepiej wiosną), można przesadzić kilka kłączy od osoby, która mietę hoduje. Ja osobiście wybrałam pierwszą opcję.

Mięta jest bardzo łatwa w hodowli: wystarczy ją podlewać, gdy ma sucho. Proste prawda? Nawet moja mięta ze sklepu (po przesadzeniu) trzyma się nad wyraz dzielnie i ładnie odrasta za każdym razem, gdy nieco ją przerzedzę. Trzymam ją na parapecie na balkonie, aby miała dostęp do świeżego powietrza, a promienie słońca mogły padać na nią bezpośrednio. Wystarczy delikatnie potrącić listki, by najbliższa okolica wypełniła się znajomym zapachem.

mięta 2

Mięta nie tylko w paście do zębów

Mięta chyba większości z nas przede wszystkim kojarzy się z pastą do zębów i gumą do żucia. Rzeczywiście, żucie liści mięty pomaga zachować i świeży oddech, i zdrowie jamy ustnej, dlatego jej użycie jest tak popularne w wyrobach stomatologicznych.

Jednak mięta to o wiele więcej. Można używać jej do sałatek, deserów, mięsa, zup, sosów. W Wielkiej Brytanii charakterystyczne jest podawanie sosu miętowego do jagnięciny, także u nas miętę stosuje się coraz częściej – np. jako dodatek do deserów. Świetnie pasuje do kremu czekoladowego czy truskawek – małe, jędrne i soczyście zielone listki są nie tylko piękną dekoracją, ale również idealnie przełamują zbyt słodki smak. W daniach głównych listki mięty ułożone na wzorze z gęstego octu balsamicznego sprawiają, że danie wygląda niczym w restauracji.

Mięta i jej składniki odżywcze

Listki mięty są bogate w witaminy A i C oraz w mikroelementy, takie jak wapń, magnez czy potas. Tradycyjnie miętę stosuje się przy problemach żołądkowych, ponieważ ma działanie wiatropędne oraz żółciopędne – taka herbatka (z torebki czy zebranych samodzielnie liści) pomoże więc na przejedzenie. Przypisuje się jej także działanie uspokajające – jeśli wiec macie trudności z zasypianiem albo stresujecie się w pracy, zamiast po kolejną kawę sięgnijcie właśnie po napar z mięty.

Jak korzystać z mięty w kuchni

Jako dodatek do potraw nadają się tylko listki mięty: łodyżki są zbyt twarde. Ja chwytam gałązkę od góry i w miarę delikatnie przesuwam ją między nie do końca złożonymi placami wskazującym i środkowym – dzięki temu listki zostają mi na ręce. Każdorazowo należy umyć miętę przed dodaniem jej do potrawy. Mięta świetnie pasuje także do napojów: nie tylko do mojito, ale również do zwykłej lemoniady lub odżywczych koktajli.

Przepisy z użyciem mięty:

mięta 1