Od urodzenia dziecka płatki owsiane były zdecydowanie najczęściej wybieranym przeze mnie produktem spożywczym. Myślę, że w najbliższym czasie zacznę kupować je hurtowo :).
Kilka, a może kilkanaście miesięcy temu „odkryłam” płatki owsiane jako składnik pysznych śniadań oraz innych potraw. Zauważyłam, że po miseczce płatków owsianych na śniadanie jestem długo syta, poprawiła się też moja przemiana materii. Nic dziwnego. W ziarnie owsa drzemie cała moc natury, a płatki owsiane uważane są za trzeci najzdrowszy produkt spożywczy świata (po jagodach Acai i czosnku). Co więcej, płatki są tanie, łatwo dostępne i można jeść je na różne sposoby.
Płatki owsiane i ich wartości odżywcze
Co sprawia, że płatki owsiane znalazły się w pierwsze trójce tak zaszczytnej listy? Złożyło się na to kilka czynników: ziarna owsa są bardzo bogate w odpowiednie aminokwasy – jeżeli jemy płatki z mlekiem dostarczamy naszemu ciału pełnej dawki wszystkich niezbędnych nam do prawidłowego funkcjonowania aminokwasów oraz zestaw witamin B, które są potrzebne do dobrego funkcjonowania naszego mózgu. Dodatkowo, zawarte w płatkach selen i magnez mają działanie antydepresyjne. Czy można więc wyobrazić sobie lepsze śniadanie?
Nie – że pozwolę sobie odpowiedzieć na to retoryczne pytanie. Owsianka na śniadanie, która szczęśliwie znowu staje się coraz bardziej popularna, sprawia, że czujemy się syci przez dłuższy okres czasu. To dzięki dużej zawartości błonnika, który „wypycha” nasz żołądek i długo się trawi. Co więcej, błonnik w postaci beta-glukanu działa niczym plaster na nasze żołądki i łagodzi ewentualne podrażnienia. Jeżeli więc poprzedniego wieczoru zdarzyło Wam się zjeść coś ciężkostrawnego, dobrym pomysłem będzie „podleczenie” się właśnie owsianką. Niektóre badania sugerują też, że płątki owsiane pozwalają uniknąć raka, a podawane małym dzieciom chronią przed rozwinięciem się astmy.
Płatki owsiane w diecie odchudzającej
Po owsiankę powinny sięgnąć osoby, które chcą schudnąć lub utrzymać swoją wagę oraz sportowcy. Płatki owsiane na długo zapełniają żołądek, ale mają średni indeks glikemiczny (wyższy po ugotowaniu z mlekiem) i niewiele kalorii. Można je jeść na wiele różnych sposobów: nie tylko w owsiance, ale również przygotować z nich domową granolę, zjeść je w postaci ciasteczek czy batoników muesli (przepis już niebawem).
A jeżeli znudziły Wam się płatki owsiane sięgnijcie po płatki z innych zbóż – ja tak robię szczególnie gdy przygotowuję granolę. Dzięki temu jest kolorowa, ma ciekawszą konsystencję i jest jeszcze bardziej smaczna!
Dlatego dajcie płatkom szansę – szczególnie jeżeli jeszcze nigdy ich nie jedliście. A może macie jakieś ciekawe pomysły na dania z płatków owsianych?
Przepisy z płatkami owsianymi:
Mam 72 lata i postanowiłem troche zrzucić wagi. Zacząłem na śniadanie jeść płatki owsiane zalane tylko wrzątkiem, czyli wodą. Smak nieco nijaki, a że nie lubie dodatków typy rozdynki, orzechy i tego typu dodatki więc jem je z 1/2 rozdrobnionej drobiowej kostkki rosołowej. Smakuje całkiem dobrze. Dodaję jeszcze małą łyżeczkę mielonego imbiru zmiesznego pół na pół z suszonym mielonym czosnkiem. Po tygodniu takiej dziety waga ciała wykazała spadek o 1,5 kg. Tyle, że sam nie wiem czy ta kostka rosołowa to jest ok, czy wprost przeciwnie. Może ktoś wie coś na ten temat, chętnie podyskutuję i rozważe uwagi.
dieta dobra, ale jednak nie polecam takiej gotowej kostki rosołowej, bo to bardzo dużo tłuszczu oraz soli. Ale można zrobić samemu kostkę http://www.22kilo.pl/kuchnia/domowa-kostka-rosolowa/ albo po prostu dodać suszone warzywa rosołowe, w niektórych sklepach można dostać takie suszone mieszanki