22kilo

Chleb półrazowy na drożdżach – z maszyny

Chleb półrazowy na drożdżach – z maszyny

2 komentarze

Prosty, codzienny chleb, z mąką razową i nasionami. Szybki w wykonaniu, niezwykle smaczny , a na dodatek – zdrowy.

Już kilka miesięcy temu w moim domu zagościła maszyna do pieczenia chleba. Dzisiaj w końcu publikuję pierwszy przepis na chleb. Posiłkowałam się przepisem z Moje Wypieki (link tutaj), od siebie dodałam ziarna. Półrazowy chleb na drożdżach niestety trochę się kruszy, jak wszystkie chleby na drożdżach. Ale jest pyszny, szczególnie na świeżo. No i znacznie zdrowszy od tego, co możemy dostać w większości piekarni.

Chleb w maszynie robił się ponad trzy godziny, ale samo przygotowanie (wliczając w to wyciąganie maszyny z szafki i przygotowanie składników) zajęło dokładnie 6 minut.

chleb półrazowy na drożdżach

Chleb półrazowy  na drożdżach

Składniki:

  • 300 ml letniej wody,
  • 250 g mąki pszennej zwykłej,
  • 250 g mąki pszennej razowej,
  • 20 g drożdży,
  • płaska łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 1 łyżka siemienia lnianego.

Przygotowanie:

Do maszyny wkładam kolejno wodę, olej, mąki, sól, cukier, na górę wkładam drożdże. Włączam maszynę zgodnie z instrukcją (wybieram średnią wielkość chleba i najmniejszy stopień wypieczenia, co oczywiście jest kwestią gustu). Ziarna dodaję w trakcie drugiego wyrabiania ciasta – moja maszyna do chleba informuje o tym, że nadszedł odpowiedni moment.

Dajcie znać, pieczecie czasem chleby? W maszynie czy ręcznie?

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KalinaBlog Dobre Zielsko Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Blog Dobre Zielsko
Gość

Od dawna nie kupuję chleba, robię sama i kombinuję z różnymi mąkami i dodatkami – nie ma porównania. A jeszcze zdrowszy jest chleb na zakwasie 🙂