Uwielbiam płatki. Są świetne na śniadanie (i nie tylko), gdy nie mam czasu przygotować czegoś bardziej wyszukanego. Idealnie też sprawdzają się w roli zdrowej przekąski/deseru – z gęstym jogurtem i świeżymi owocami.
Nie tak dawno temu udało nam się kupić paczkę świetnych płatków orzechowych – z całymi orzechami. „Na bogato” pomyślałam nabierając cały orzech na łyżkę. Sytuacja powtórzyła się jeszcze za dwa, może trzy razy. Potem jednak zaczęłam się zastanawiać, dlaczego mam płacić wygórowaną cenę za kilka całych orzechów i najzwyklejsze płatki zbożowe.
W niektórych marketach można kupić płatki luzem i według mnie nie odbiegają one jakością od tych w ładnych teksturowych pudełkach. Zatrważająca jest za to różnica w cenie. Można za nią kupić fajne dodatki do płatków. Poniżej podaję dokładne wyliczenie.
Kupiłam dwa typy płatków: jasne, bez polewy kosztują 5,30 zł za kg. Pełna siateczka ważyła u mnie 264 g i zapłaciłam za nią 1,40. Dla większej różnorodności wzięłam także ciemne płatki zbożowe w polewie (żeby było trochę słodko): one kosztują 6,70 za kg. W siatce było ich 450 g, a cena to 3,02zł. W tym samym sklepie kupiłam półkilowe opakowanie całych migdałów za 14,99zł, a do płatków dodałam ich równo 100 g, czyli równowartość 3 zł. Wzięłam jeszcze 130 g rodzynek, które kosztowały – o ile dobrze pamiętam – 2 zł za 100 g, czyli powiedzmy, że za te w płatkach zapłaciłam 2,30 zł.
Podsumujmy:
- Płatki jasne: 1,40zł
- Płatki ciemne: 3,02zł
- Migdały: 3 zł
- Rodzynki: 2,30zł
- Razem: 9,72 zł za 944 g płatków.
Dla porównania, wszystkie te „zdrowe” płatki o podobnym składzie kosztują od 20 do dwudziestu kilku złotych za kilogram, czyli dwa razy więcej. Tutaj zaś jem rzeczywiście to, na co mam ochotę., nie ciesząc się, że raz na kilka łyżek pojawi się pełen orzech.
Zrób własne płatki
Zrobienie własnych płatków jest bardzo proste. Przygotuj: duża miskę, w której łatwo wymieszasz wszystkie składniki i szczelny pojemnik, do których je schowasz. Reszta zależy już od Twojej fantazji: poza orzechami idealnie sprawdzą się suszone owoce: śliwki, jabłka, banany, żurawina, a nawet pokrojona w drobniutką kostkę gorzka czekolada (jest twardsza od mlecznej, więc sprawdzi się lepiej).
Podawaj z mlekiem lub jogurtem. Chcesz stworzyć efektowną przekąskę? Do przezroczystej szklanki wsyp trochę płatków, przykryj warstwą jogurtu greckiego i przekładaj tak do końca szklanki tak, by jogurt był na wierzchu. Na ostatnią warstwę nałóż miód lub mus owocowy albo dżem.
Najnowsze komentarze