Mam dzisiaj dla Was bardzo prosty przepis – w sam raz na przyjęcie lub proszoną kolację. Pikantne śledzie w oleju przygotujecie bardzo szybko i to nawet na 2 – 3 dni przed podaniem, by przed samym przyjściem gości zająć się bardziej naglącymi sprawami.
Poniższe danie przygotowałam specjalnie na konkurs organizowany przez Apetinę i chyba będę przyrządzać je częściej. Serek Apetina był dla mnie zbyt ostry, ale gdy połączyłam go ze śledziami i dodałam więcej oleju, smak stał się mnie intensywny, w dobrym znaczeniu tego słowa. Tak więc trzymajcie za mnie kciuki, może uda mi się zdobyć nagrodę :).
Nie jestem mistrzem przyprawiania – przyznam się bez bicia. Dlatego lubię takie potrawy, które już nie wymagają dodatkowego dodawania przypraw, a tutaj naprawdę już nic więcej nie jest potrzebne. Jest słono i pikantnie, w idealnych proporcjach.
Przepis na pikantne śledzie w oleju
Składniki:
- 4 płaty śledziowe z solanki,
- 1 opakowanie serka Apetina Snack Pack Chilli,
- 2 młode pory (lub pół dużego pora),
- 6 łyżek oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
- Śledzie przełożyć do miski i zalać świeżą wodą. Odstawić do lodówki na około dobę, w tym czasie wymieniając wodę 2 – 3 razy.
- Po tym czasie pokroić śledzie w kostkę o boku około pół centymetra, poszatkować por i pomieszać z serkiem (razem z olejem z opakowania). Dodać olej rzepakowy i wszystko porządnie wymieszać.
- Pikantne śledzie w oleju można podawać od razu, ale najlepiej dać im się „przegryźć” przez dzień lub dwa. Przechowywać w lodówce.
Najnowsze komentarze