22kilo

Pikantne śledzie w oleju z serkiem Apetina

Pikantne śledzie w oleju z serkiem Apetina

No Comments

Mam dzisiaj dla Was bardzo prosty przepis – w sam raz na przyjęcie lub proszoną kolację. Pikantne śledzie w oleju przygotujecie bardzo szybko i to nawet na 2 – 3 dni przed podaniem, by przed samym przyjściem gości zająć się bardziej naglącymi sprawami.

pikantne śledziki

Poniższe danie przygotowałam specjalnie na konkurs organizowany przez Apetinę i chyba będę przyrządzać je częściej. Serek Apetina był dla mnie zbyt ostry, ale gdy połączyłam go ze śledziami i dodałam więcej oleju, smak stał się mnie intensywny, w dobrym znaczeniu tego słowa. Tak więc trzymajcie za mnie kciuki, może uda mi się zdobyć nagrodę :).

Nie jestem mistrzem przyprawiania – przyznam się bez bicia. Dlatego lubię takie potrawy, które już nie wymagają dodatkowego dodawania przypraw, a tutaj naprawdę już nic więcej nie jest potrzebne. Jest słono i pikantnie, w idealnych proporcjach.

Przepis na pikantne śledzie w oleju

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe z solanki,
  • 1 opakowanie serka Apetina Snack Pack Chilli,
  • 2 młode pory (lub pół dużego pora),
  • 6 łyżek oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

    1. Śledzie przełożyć do miski i zalać świeżą wodą. Odstawić do lodówki na około dobę, w tym czasie wymieniając wodę 2 – 3 razy.
    2. Po tym czasie pokroić śledzie w kostkę o boku około pół centymetra, poszatkować por i pomieszać z serkiem (razem z olejem z opakowania). Dodać olej rzepakowy i wszystko porządnie wymieszać.
    3. Pikantne śledzie w oleju można podawać od razu, ale najlepiej dać im się „przegryźć” przez dzień lub dwa. Przechowywać w lodówce.


Twoja kuchnia ma to coś

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o