W parowarze można przygotować wszystko – także kurczaka z farszem z awokado. Zapraszam do lektury przepisu.
Zanim zaczniecie rozbijać kurczaka tłuczkiem do mięsa, przykryjcie pierś folią. Dzięki temu kawałki drobiu nie będą latać po całej kuchni, a co ważniejsze – nie będziecie pryskać wszędzie bakteriami, które lubią drób.
Składniki (na 2 porcje):
- podwójna pierś z kurczaka (około 500 g),
- pół awokado,
- odrobina soku z cytryny lub limonki,
- 1/4 pęczku szczypiorku.
- kawałeczek papryczki chilli,
- przyprawy: pieprz czarny świeżo mielony i papryka słodka.
Przygotowanie:
- Rozdzielam piersi i odkrawam od nich te mniejsze kawałki. Rozbijam piersi dość cienko, ale tak, żeby ich nie przerwać. Z zewnętrznej strony przyprawiam pieprzem i papryką i odkładam.
- Dojrzałe awokado (powinno być miękkie z dołu), przekrawam na pół. Jedną połowę odkładam, ale najpierw delikatnie spryskuję ją sokiem z cytryny, żeby nie ścieniało. Później przygotuję guacamole (mąż będzie miał do chipsów na mecz). Drugą połowę obieram ze skórki (powinna sama odchodzić) i rozgniatam widelcem na puree. Dodaję trochę soku z cytryny/limonki, odrobinę pokruszonej ostrej papryczki oraz posiekany drobno szczypiorek, który fajnie smakuje na tle dość mdłego awokado. Mieszam wszystko dokładnie widelcem.
- Na desce rozkładam pierś z kurczaka: na środku układam połowę nadzienia. Zawijam mięso najpierw z góry, następnie z dołu, potem z obu boków – tak, aby stworzyć taki kwadracik, z farszem niewystającym z żadnej strony. Poniżej zdjęcia jak zawinąć mięso krok po kroku. Całość spinam wykałaczkami (można je usunąć przed podaniem na talerz). Wstawiam do parowaru na 20 minut.
Najnowsze komentarze