22kilo

Pierś z kurczaka faszerowana awokado

Pierś z kurczaka faszerowana awokado

Możliwość komentowania Pierś z kurczaka faszerowana awokado została wyłączona

W parowarze można przygotować wszystko – także kurczaka z farszem z awokado. Zapraszam do lektury przepisu. 

Zanim zaczniecie rozbijać kurczaka tłuczkiem do mięsa, przykryjcie pierś folią. Dzięki temu kawałki drobiu nie będą latać po całej kuchni, a co ważniejsze – nie będziecie pryskać wszędzie bakteriami, które lubią drób.

Składniki (na 2 porcje):

  • podwójna pierś z kurczaka (około 500 g),
  • pół awokado,
  • odrobina soku z cytryny lub limonki,
  • 1/4 pęczku szczypiorku.
  • kawałeczek papryczki chilli,
  • przyprawy: pieprz czarny świeżo mielony i papryka słodka.

pierś z awokado1

Przygotowanie:

  1. Rozdzielam piersi i odkrawam od nich te mniejsze kawałki. Rozbijam piersi dość cienko, ale tak, żeby ich nie przerwać. Z zewnętrznej strony przyprawiam pieprzem i papryką i odkładam.
  2. Dojrzałe awokado (powinno być miękkie z dołu), przekrawam na pół. Jedną połowę odkładam, ale najpierw delikatnie spryskuję ją sokiem z cytryny, żeby nie ścieniało. Później przygotuję guacamole (mąż będzie miał do chipsów na mecz). Drugą połowę obieram ze skórki (powinna sama odchodzić) i rozgniatam widelcem na puree. Dodaję trochę soku z cytryny/limonki, odrobinę pokruszonej ostrej papryczki oraz posiekany drobno szczypiorek, który fajnie smakuje na tle dość mdłego awokado. Mieszam wszystko dokładnie widelcem.
  3. Na desce rozkładam pierś z kurczaka: na środku układam połowę nadzienia. Zawijam mięso najpierw z góry, następnie z dołu, potem z obu boków – tak, aby stworzyć taki kwadracik, z farszem niewystającym z żadnej strony. Poniżej zdjęcia jak zawinąć mięso krok po kroku. Całość spinam wykałaczkami (można je usunąć przed podaniem na talerz). Wstawiam do parowaru na 20 minut.