22kilo

Pieczone udka z warzywami

Pieczone udka z warzywami

2 komentarze

Pieczone udka robię na obiad dość często. Lubię to delikatne i soczyste mięso, które jest też niedrogie i łatwo dostępne. Ten przepis urzekł mnie tym, że wszystkie składniki po prostu wrzuca się do naczynia żaroodpornego i piecze wspólnie. To ogromna oszczędność czasu nie tylko podczas przygotowania, ale również zmywania. 

Nie będę pisać, że to danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, bo teraz, w siódmym miesiącu ciąży, nic już nie jest dla mnie łatwe ani szybkie ;). Samo stanie przez 15 minut przy kuchennym blacie wydaje się przeszkodą nie do pokonania dla moich pleców, a konieczność pokrojenia tak twardego warzywa, jakim są bataty, niemal odbiera mi cała frajdę z gotowania. No i nadprogramowo wielki brzuch nie pozwala mi dojść tak blisko blatu czy zlewu, jakbym chciała. No ale jeszcze tylko dwa miesiące i już będzie z górki, w końcu będę tylko miała dwójkę dzieci do ogarnięcia ;).

Przepis na to danie znalazłam w „Sielskiej Kuchni” (nr 2/2017), tam zostało zatytułowane „nóżki w tomacie”. Zamieniłam tylko ziemniaki na bataty, co tylko dodało potrawie smaku. Możecie jednak spokojnie wykorzystać ziemniaki, jeśli wolicie. Potraktujcie je dokładnie tak samo jak bataty (weźcie ok 0,5 kg).

Podaję przepis na 3 porcje, chociaż w rzeczywistości od razu przygotowuję to danie w dwóch naczyniach. Jedynie mięso dodaję przed samym pieczeniem.

Składniki (na 3 porcje):

  • 3 małe udka z kurczaka,
  • 2 bataty,
  • 1 papryka,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 – 4 łyżki oliwy,
  • mały słoik oliwek (najlepiej czarnych i bez farszu),
  • 200 g pomidorków koktajlowych ( u mnie ,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć i w razie potrzeby odciąć nadmiar skóry i/lub tłuszczu. Natrzeć pieprzem i solną.
  2. Warzywa pokroić w kawałki „na raz” mieszczące się do buzi, odkładać w misce. Dodać odsączone z zalewy oliwki. W małej miseczce wymieszać oliwę, przyprawy i przetarty ząbek czosnku. Dodać do warzyw, całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na górze ułożyć mięso.
  3. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 160°C na termoobiegu lub w 180° grzanie góra-dół. Piec przez 45 minut.
  4. Po tym czasie na wierzch wrzucić pomidorki i wstawić naczynie jeszcze na 15 minut do piekarnika.

 

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kasia
Gość

Oj, jak ja lubię takie dania!
Zwłaszcza na obiady w tygodniu – hyc do piekarnika i gotowe…
🙂