Pieczecie pasztety warzywne? Mi się zdarza, choć zdecydowanie rzadziej niż bym chciała. W rzeczywistości pasztety warzywne są zdrowe i łatwe do przygotowania oraz świetnie nadają się do wymiecenia resztek z kuchni.
Na pomysł na ten pasztet wpadłam podczas targów ekologicznej żywności (gdyńskie No Bo Ze Wsi). Zainteresował mnie pasztet warzywny z pestek dyni, który okazał się być zwykłym warzywnym pasztetem w niepoważej cenie – 12 zł za naprawdę małe opakowanie. Postanowiłam więc sama zrobić pasztet z pestkami dyni. A oto przepis:
Składniki:
- 1 spora cukinia,
- 1/4 pora,
- 1 jajko,
- szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy,
- szklanka pestek dyni,
- przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka.
Przygotowanie:
- Cukinię myję, obieram i trę na tarce o dużych oczkach do głębokiego talerza. Odkładam na kilka minut, żeby warzywo puściło sok. Wyciskam wodę. Pora przekrawam na pół i dokładnie myję. Połowę takiej połówki (zieloną część) kroję w pióra. Dodaję ugotowaną wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu soczewicę i surowe jajko.
- Blenduję wszystko na gładką masę. Na koniec dodaję uprażone na suchej patelni pestki dyni* i jeszcze przez chwilę blenduję – chodzi mi oto, by kawałki pestek były wyraźnie wyczuwalne.
- Podłużną foremkę wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej pasztet. Wkładam do piekarnika nagrzanego na około 190°C i piekę przez 20 – 30 minut. Pasztet świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go jeść jako samodzielne danie lub smarować nim kanapki.
*Zawsze prażę pestki dyni, ponieważ odwraca to proces jełczenia, czyli psucia się pestek. Proces ten może być zupełnie niewidoczny.
Zrobiłam wczoraj pasztet z tego przepisu. Wyszedł bardzo dobrze tylko nie wiem dlaczego wygląda inaczej niż ten na zdjęciu 🙂 jest zdecydowanie bardziej zielony. Chyba dałam więcej cukinii albo pora ale i tak jest bardzo dobry.