22kilo

Pasztet warzywny z cukinii, czerwonej soczewicy i pestek dyni

Pasztet warzywny z cukinii, czerwonej soczewicy i pestek dyni

1 Comment

Pieczecie pasztety warzywne? Mi się zdarza, choć zdecydowanie rzadziej niż bym chciała. W rzeczywistości pasztety warzywne są zdrowe i łatwe do przygotowania oraz świetnie nadają się do wymiecenia resztek z kuchni.

Na pomysł na ten pasztet wpadłam podczas targów ekologicznej żywności (gdyńskie No Bo Ze Wsi). Zainteresował mnie pasztet warzywny z pestek dyni, który okazał się być zwykłym warzywnym pasztetem w niepoważej cenie – 12 zł za naprawdę małe opakowanie. Postanowiłam więc sama zrobić pasztet z pestkami dyni. A oto przepis:

Składniki:

  • 1 spora cukinia,
  • 1/4 pora,
  • 1 jajko,
  • szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy,
  • szklanka pestek dyni,
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka.

Przygotowanie:

  1. Cukinię myję, obieram i trę na tarce o dużych oczkach do głębokiego talerza. Odkładam na kilka minut, żeby warzywo puściło sok. Wyciskam wodę. Pora przekrawam na pół i dokładnie myję. Połowę takiej połówki (zieloną część) kroję w pióra. Dodaję ugotowaną wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu soczewicę i surowe jajko.
  2. Blenduję wszystko na gładką masę. Na koniec dodaję uprażone na suchej patelni pestki dyni* i jeszcze przez chwilę blenduję – chodzi mi oto, by kawałki pestek były wyraźnie wyczuwalne.
  3. Podłużną foremkę wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej pasztet. Wkładam do piekarnika nagrzanego na około 190°C i piekę przez 20 – 30 minut. Pasztet świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go jeść jako samodzielne danie lub smarować nim kanapki.

*Zawsze prażę pestki dyni, ponieważ odwraca to proces jełczenia, czyli psucia się pestek. Proces ten może być zupełnie niewidoczny.

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
hania
Gość
hania

Zrobiłam wczoraj pasztet z tego przepisu. Wyszedł bardzo dobrze tylko nie wiem dlaczego wygląda inaczej niż ten na zdjęciu 🙂 jest zdecydowanie bardziej zielony. Chyba dałam więcej cukinii albo pora ale i tak jest bardzo dobry.