22kilo

Pasztet warzywny mojej mamy

Pasztet warzywny mojej mamy

2 komentarze

Pasztet przygotowany przez moją mamę jest przepyszny, szczególnie podawany na ciepło. Jem go zamiast porcji sałatki, świetnie nadaje się też na chleb. 

Pozwolę sobie przytoczyć przepis na pasztet dokładnie w takiej formie, w jakiej go otrzymałam. Sama jeszcze nigdy go nie przygotowywałam, ale z pewnością kiedyś spróbuję.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • 3 średnie marchewki,
  • 3 średnie cebule,
  • pęczek koperku,
  • pęczek pietruszki,
  • 20 dkg żółtego sera,
  • 1,5 szklani kaszy manny,
  • 1,5 łyżki Vegety,
  • 3 jajka,
  • 0,5 szkl. oleju.

pasztet warzywny

  1. Cukinię kroję na cieniutkie plastry (można również zetrzeć na jarzynowej tarce), posypuję solą i odstawiam.
  2. W tym czasie obieram marchew i cebulę (obraną cebulę sparzam wrzątkiem, żeby nie była gorzka), ścieram na tarce ser, kroję koperek i pietruszkę, ubijam pianę z białek.
  3. Następnie odciskam cukinię, która pod wpływem soli puściła sok i wrzucam ją do robota kuchennego razem z marchewką i cebulą w celu rozdrobnienia. Można też po prostu zetrzeć warzywa na tarce do jarzyn. Do rozdrobnionych warzyw dodaję żółtka, kaszę manną, Vegetę, koperek i pietruszkę, olej, żółty ser  i dokładnie wszystko mieszam. Na końcu dodaję pianę z białek i jeszcze raz delikatnie mieszam.
  4. Można dodać wg uznania inne warzywa np. takie, które zostają nam z obiadu – pieczarki, brokuł, kalafior, korzeń pietruszki itp. Oczywiście z wyczuciem, żeby był to dodatek, a nie dominujący smak. Również przyprawianie jest rzeczą indywidualną – ja już np. nie dodaję soli, bo Vegeta jest wystarczająco słona – jedynie paprykę ostrą, ale oczywiście można przyprawić pasztet wg własnego uznania.
  5. Piekę pasztet w korytku wyłożonym papierem do pieczenia w 200 stopniach przez 1 godzinę.
  6. Pierwszą porcję pasztetu zjadam zaraz po wyjęciu z piekarnika chociaż  kompletnie się on rozwala zanim ostygnie :).
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Dominika Futyma
Gość

Czy próbowałaś robić ten pasztet bez sera żółtego? Czym można byłoby go zastąpić?

kalinaczarnopolska
Gość

Nie, nie próbowałam, ale pomyślę nad tym. Niestety, moja mama, która jest autorką tego przepisu, powiedziała, że to ser odpowiada za konsystencję pasztetu i bez niego może być ciężko.