22kilo

Orzeźwiająca lemoniada

Orzeźwiająca lemoniada

Możliwość komentowania Orzeźwiająca lemoniada została wyłączona

Powolutku robi się coraz cieplej, więc tym bardziej powinniśmy dbać o odpowiednią ilość wypijanej wody. Jednak nawet mi – fance picia zwykłej wody z filtra – czasem przezroczysty płyn może po prostu obrzydnąć. Wtedy zamiast po sok z kartonika lepiej sięgnąć po domową lemoniadę. 

Zrobienie takiego napoju jest śmiesznie proste – co więcej, można do niego nawet kilka razy dolewać wody i nie straci smaku. Lemoniada świetnie sprawdzi się na przyjęciu, grillu czy po prostu do obiadu.

Składniki:

  • 1 – 1,5 litra zdatnej do picia wody (filtrowanej, mineralnej, a nawet z kranu – wybierzcie taką, jaką pijecie na co dzień),
  • łyżka cukru muscavado (jest to ciemny trzcinowy cukier, nazywany też wilgotnym cukrem. Można zastąpić go zwykłym, jasnym nierafinowanym cukrem trzcinowym lub miodem, a nawet całkowicie pominąć),
  • 1/2 – 1 cytryna,
  • kilka gałązek świeżej mięty,
  • kilka kostek lodu na upały.

lemoniada

Przygotowanie:

  1. Do dzbanka nalewam wodę i wsypuję cukier. Energicznie mieszam aż cukier całkowicie się rozpuści. Dopiero wtedy dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę oraz gałązki umytej mięty i mieszam jeszcze przez chwilę, żeby wydobyć smak z mięty i cytrusów.
  2. Napój można podawać w temperaturze pokojowej – wówczas do szklanek najlepiej wrzucić kilka kostek lodu. Można też cały dzbanek schłodzić wcześniej w lodówce. Gdy rozlejemy już całą zawartość, po prostu dodajmy trochę wody. Lemoniada najlepiej smakuje chwilę po przygotowaniu – kiedy cytryna zdąży puścić sok.

Picie odpowiedniej ilości wody jest niezmiernie ważne dla naszego organizmu. Pozwala uniknąć nadwagi oraz pozytywnie wpływa na samopoczucie. Więcej na ten temat pisałam tutaj.