Omlet z płatkami owsianymi i serkiem wiejskim to bardziej syta wersja zwykłego omletu. Ten podałam ze świeżymi kawałkami pomarańczy oraz sosem balsamicznym, co sprawiło, że nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie wygląda.
Dla mnie wystarczy porcja z 1 jajka, ale oczywiście jeżeli Wasze zapotrzebowanie kaloryczne jest większe, możecie zrobić sobie taki omlet z dwóch lub więcej jaj. Jak jednak ostatnio przekonałam się na własnej skórze, lepiej jeść częściej mniejsze porcje niż jeść dużo raz na jakiś czas.
Składniki (na 1 porcję):
- 1 jajko,
- 2 łyżki płatków owsianych górskich,
- 1 pełna łyżka serka wiejskiego,
- 1 łyżka mleka,
- 3 kawałki pomarańczy (lub inne owoce),
- olej kokosowy do smażenia,
- sos balsamiczny do podania (opcjonalnie),
- listki świeżej bazylii do ozdoby.
Przygotowanie:
- W głębokim talerzu widelcem dokładnie zmieszać jajko, serek wiejski, mleko i płatki owsiane. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylać masę jajeczną i lekko rozprowadzić po patelni. Omlet powinien mieć mniej niż centymetr grubości. Poczekać aż dół się zetnie i delikatnie podważyć szpachelką. Kiedy całość da się łatwo oderwać, jednym płynnym ruchem przewrócić na drugą stronę. Poczekać aż druga strona równo się zrumieni. Nie będę oszukiwać, niekiedy zdarza mi się rozerwać omlet. Przełożyć na talerz (w jednym lub kilku kawałkach :)).
- W czasie, gdy omlet się smaży, pokroić pomarańczę na mniejsze kawałki. Omlet udekorować owocami, sosem i listkami świeżej bazylii.
O jejku! To wygląda przepysznie <3. Ostatnio miałam bardzo podobne śniadanie od FitMe i zdecydowanie taki omlet jest jednym z moich ulubionych 😀
Brzmi i wygląda przepysznie
Muszę przyznać, że omleta z płatków jeszcze nigdy nie robiłam, u nas omlet to jednak tradycyjnie z jajek i wielu dodatków, ale pomarańcza dodaje w tym przypadku niewątpliwie smaku i aromatu.
Brzmi pyysznie i jest proste do przygotowania 🙂 To to co tygryski lubią najbardziej 🙂
Dziękuję za śniadaniową inspiracje