22kilo

Ryż z wołowiną i duszonymi warzywami

Ryż z wołowiną i duszonymi warzywami

2 komentarze

Ostatnio ryż przygotowuję właściwie wyłącznie w ten sposób. Jest pyszny i można dodać do niego wszystkie warzywa, jakie akurat mamy pod ręką.

Po kilku przepisach na słodycze i przekąski czas wreszcie na jakiś konkret. Pomyślałam zresztą o takim cyklu: co środę nowy pomysł na danie obiadowe. Co o tym sądzicie?

Chińszczyzna z wołowiną i warzywami:

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 – 2 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego,
  • 1/2 szklanki ryżu,
  • 300 g wołowiny,
  • pół cukinii,
  • biała część pora,
  • papryka (ostra lub słodka – w zależności od Waszych upodobań. Ja wykorzystałam średnio ostrą, którą wyhodowałam na własnym balkonie),
  • sos sojowy,
  • przyprawy do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Na dzień wcześniej kroję wołowinę w paski o szerokości ok. 3 cm, następnie kroję mięso w cienkie płatki. Przekładam do miski, zalewam sosem sojowym, przyprawiam słodką papryką, odstawiam do lodówki.
  2. Na woku mocno rozgrzewam olej i wrzucam wołowinę, po chwili skręcam ogień na średni. Dodaję umyte i pokrojone warzywa, smażę do miękkości. Na koniec wsypuję surowy ryż, zalewam jedną szklanką wywaru. Przykrywam patelnię i skręcam gaz na najmniejszy.
  3. Gdy ryż wchłonie już niemal cały płyn (po 10 – 15 minutach), sprawdzam czy jest dobry. Jeżeli wydaje się jeszcze bardzo twardy, dodaję pół szklanki wywaru, po jakimś czasie próbuję znowu. Ryż powinien być mięciutki.

Jeżeli jesteście na diecie spróbujcie zjeść danie pałeczkami – dzięki temu będziecie jeść wolniej, ale syte poczujecie się po takim samym czasie, ergo zjecie mniej.

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
kasia
Gość
kasia

A wołowina po tak krótkim czasie smażenia nie jest twarda? To jakiś konkretny rodzaj wołowiny? Pozdrawiam