Przygotowanie dań z parowaru jest szybkie, zdrowe i bardzo łatwe – o wiele prościej przygotować pierś z kurczaka na parze niż np. usmażyć dobrego schabowego. Przepis zamieszczam na specjalna prośbę :). Continue reading
Kurczak w miodzie i pomarańczach
Tym razem proponuję na obiad danie z piekarnika. Niestety, trzeba je zaplanować ze sporym wyprzedzeniem – mięso musi poleżeć w marynacie co najmniej trzy godziny. Ale warto poczekać! Continue reading →
Kurczak w miodzie i cytrynie
Wyraziste smaki: słodycz miodu, kwaśność cytryny, ostrość papryczki chilli i charakterystyczny aromat świeżego imbiru idealnie dopełniają się w tym daniu, sprawiając, że nasze podniebienie ciągle zaskakiwane jest nowymi doznaniami.
Biała zupa krem z selera
Wytrawny obiad, idealny na niedzielne popołudnie – oczywiście jako pierwsze danie. Zupę można przygotować w dwóch wersjach – „zwykłej” oraz bardziej dietetycznej. Continue reading →
Proste i zdrowe spaghetti z parowaru
Spaghetti z klopsikami udało mi się przygotować dosłownie w jednym garnku – do gotowania na parze. Danie jest tanie, proste, szybkie i niezbyt kaloryczne. Czego chcieć więcej? Continue reading →
Dorsz z imbirem na parze
Dorsz po dosłownie 3 minutach na parze praktycznie zaczął się rozpadać. Farsz z silną nutą imbiru nadał rybie dość wykwintnego smaku. „Resztki” posłużyły za główny punkt porannej sałatki. Continue reading →
Tarta z jarmużem i serem feta
Tak wiem, jestem już nudna z tym jarmużem. Ale jak widzę w sklepie to po prostu nie potrafię przejść koło niego obojętnie. On nom nom nom nom mniam. Continue reading →
Kurczak w sosie słodko-pikantnym
Lubię chińszczyznę, ale to bodaj moje pierwsze spotkanie z sosem słodko-kwaśnym. Pierwsze, ale pozytywne. Continue reading →
Makrela w oliwie i ziołach prowansalskich
Makrela to jedna z moich ulubionych ryb do przygotowania. Lubię ją nie tyle (czy nie tylko) za walory smakowe, ale w dużej mierze za wygląd – niebieskie „tygrysie” pręgi i połączenie jasnego mięsa z ciemnym. Continue reading →
Kurczak w 3 kolorach: żółty, czerwony, zielony
Kurczak, kolorowe papryki, ryż – prosty sposób na zdrowy, sycący i pełen witamin obiad.
Continue reading →
Najnowsze komentarze