Alternatywa dla mącznych i smażonych naleśników. Zdrowa, smaczna przekąska lub pomysł na śniadanie.
Prosty przepis na naleśniczki z kalarepki faszerowane twarogiem z truskawkami.
Składniki:
- 1 kalarepa,
- pół opakowania twarogu czyli ok. 125 g (u mnie o mniejszej zawartości tłuszczu),
- garść truskawek,
- pół opakowania serka homogenizowanego waniliowego,
- duża szczypta soli.
Przygotowanie:
- Kalarepę obieram i kroję na bardzo cienkie plastry (inaczej później nie złożę warzywa w pół), odkładam na głęboki talerz i posypuję solą, żeby warzywo puściło soki.
- W tym czasie rozrabiam twaróg z serkiem homogenizowanym, obieram, myję i kroję w cienkie plastry truskawki, mieszam z twarogiem.
- Z kalarepy odciskam sok, lekko przepłukuję ją z soli. Na połowie każdego plasterka układam nieco twarogu, następnie zginam plaster kalarepy na pół. Talerz z kilkoma takimi naleśniczkami dekoruję całymi truskawkami oraz listkami świeżej mięty.
Najnowsze komentarze