22kilo

Naleśniki z kalarepki

Naleśniki z kalarepki

Możliwość komentowania Naleśniki z kalarepki została wyłączona

Alternatywa dla mącznych i smażonych naleśników. Zdrowa, smaczna przekąska lub pomysł na śniadanie.

Prosty przepis na naleśniczki z kalarepki faszerowane twarogiem z truskawkami.

Składniki:

  • 1 kalarepa,
  • pół opakowania twarogu czyli ok. 125 g (u mnie o mniejszej zawartości tłuszczu),
  • garść truskawek,
  • pół opakowania serka homogenizowanego waniliowego,
  • duża szczypta soli.

nalesniki z kalarepki2

Przygotowanie:

  1. Kalarepę obieram i kroję na bardzo cienkie plastry (inaczej później nie złożę warzywa w pół), odkładam na głęboki talerz i posypuję solą, żeby warzywo puściło soki.
  2. W tym czasie rozrabiam twaróg z serkiem homogenizowanym, obieram, myję i kroję w cienkie plastry truskawki, mieszam z twarogiem.
  3. Z kalarepy odciskam sok, lekko przepłukuję ją z soli. Na połowie każdego plasterka układam nieco twarogu, następnie zginam plaster kalarepy na pół. Talerz z kilkoma takimi naleśniczkami dekoruję całymi truskawkami oraz listkami świeżej mięty.