Mniej niż 5 minut – tylko tyle potrzeba, by przygotować tą typową włoską przystawkę. Robota żadna, a efekt świetny. Mozzarella z pomidorem dziś dla Was na blogu.
Kuchnia włoska to najpopularniejsza obca kuchnia w Polsce. Najwięcej jest włoskich (lub pseudo-włoskich) restauracji, makarony i pizze lubimy też robić w domu. Niestety, kuchnia włoska niezasłużenie cieszy się też opinią niezdrowej i tuczącej. Ile jest w tym prawdy? Niewiele, bowiem problem nie leży w samej kuchni włoskiej, ile w sposobie, w jaki ją interpretujemy. Oczywiście, Włosi nie obeszliby się bez pasty i pizzy, ale ich kuchnia to także mnóstwo, mnóstwo, mnóstwo świeżych warzyw i owoców, a sałatę podaje się tutaj do każdego dania. Wszystko zaś opiera się na zdrowych, regionalnych i świeżych produktach.
We Włoszech ciężkie dania, takie jak carbonara czy lazania, po prostu są podawane z lekkimi, warzywnymi przystawkami. Dzięki temu nikt nie napycha się tłustym makaronem, a pierwszy głód zaspokaja zieleniną. Ponieważ zaś przygotowanie głównego dania jest czasochłonne, przystawka musi być prosta do wykonania – tak jak ta, prezentowana dziś przeze mnie. Zachęcam Was, żebyście następnym razem, gdy przyjdzie Wam ochota na włoską kuchnię, nie zapomnieli o takiej prostej mozzarelli z pomidorem. Obojętnie, czy jecie sami, z rodziną czy podajecie obiad gościom, przystawka sprawi, że naprawdę będziecie celebrować posiłek, a nie tylko jeść.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 kulka mozzarelli,
- 1 pomidor,
- szczypta suszonej bazylii,
- kilka świeżych liści bazylii do przybrania i dla smaku.
Przygotowanie:
- A teraz skupcie się, bo jest skomplikowane :). Pokrój mozzarellę na plastry. Pomidora też pokrój na plastry. Poukładaj na talerzyku na przemian: mozzarella, pomidor. Posyp suszoną bazylią. Udekoruj świeżą bazylią. Podawaj od razu.
Najnowsze komentarze