Sezon na truskawki powoli dobiega końca, więc spieszcie się! Truskawki to idealny sprzymierzeniem osób walczących o lepszą figurę.
Minęły trzy lata odkąd przeszłam na dietę 17-dniową. Właśnie na początku czerwca zaczęłam moją przygodę z odchudzaniem, by na koniec wakacji nosić już ciuchy o dwa rozmiary mniejsze. Ale nie o tym chcę dziś pisać. Pamiętam, że wtedy bardzo cieszyło mnie, że dieta 17-dniowa, a szczególnie jej pierwsza faza, pozwala na jedzenie truskawek (oraz innych owoców jagodowych). Nic w tym dziwnego.
Truskawki łączą w sobie wiele cech, które nominują je do tytułu idealnego dietetycznego jedzenia. Mimo że to owoce, zawierają niewiele cukru i są niskokaloryczne – zawierają tylko 28 kcal na 100 gram. Ponadto, mają działanie moczopędne i same w 90% składają się z wody. Oznacza to, że pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu – co jest tak ważne w diecie 17-dniowej.
Mają też działanie prozdrowotne – chronią przed cukrzycą, obniżają poziom złego cholesterolu, prawdopodobnie mają działanie antywirusowe: na razie udowodniono, że chronią przed półpaścem i opryszczką.
Pyszne truskawki na różne sposoby
Oczywiście, jest jeszcze ważny powód, by jeść truskawki: są pyszne. Słodkie, więc zaspokajają ochotę na słodycze. Najlepiej jeść je same, surowe i bez żadnych dodatków – na pewno nie ze śmietaną! Jeżeli macie ochotę na truskawki z czymś, jedzcie je w towarzystwie jogurtu naturalnego albo greckiego.
Pamiętajcie też, by dokładnie umyć truskawki pod bieżącą wodą – szczególnie jeżeli pochodzą z nieznanego źródła i podejrzewacie, że mogą być pryskane. Ja osobiście staram się kupować na targu te małe, ale soczyście czerwone, zazwyczaj są znacznie smaczniejsze, a także tańsze od tych kształtnych i dużych. Szypułki sprawiają, że truskawki dłużej zatrzymują świeżość, więc odrywajcie je dopiero po umyciu, najlepiej – przed samym podaniem.
Poza sezonem kupujcie truskawki mrożone – te „świeże” to czysta chemia, pozbawiona smaku, zapachu i wartości odżywczych.
Przepisy z truskawkami
Chociaż lubię jeść surowe truskawki, czasem mam ochotę coś z nich upiec. Poniżej dzielę się kilkoma przepisami.
Najnowsze komentarze