22kilo

Na językach: buraki

Na językach: buraki

Możliwość komentowania Na językach: buraki została wyłączona

Nikogo, kto śledzi mój blog, post o burakach chyba nie zdziwi. To pyszne warzywo ostatnio bardzo często gości na moim stole.

W tym roku postanowiłam zamienić dawny cykl „Produkt Miesiąca” na „Na językach” – idea jest ta sama, po prostu miesiące się mi skończyły. Nadal będę pisać dla Was o produktach, które szczególnie mnie urzekły w ostatnim czasie.

Burak, jak mało co, zasługuje na swoje miejsce w tym gronie. Zanim przejdę do opisu jego zdrowotnych właściwości, zatrzymam się na chwilę na jego bardziej prozaicznych właściwościach: buraki są tanie i łatwo dostępne przez cała zimę. Są produktem regionalnym, którego nie trzeba sprowadzać do Polski z cieplejszych miejsc na świecie. Minusem jest czas ich przygotowania: buraka, w zależności od wielkości, często piekę nawet półtorej godziny. Dodatkowo, na każdym etapie ich obróbki, bardzo brudzą.

Dlaczego warto jeść buraki?

O tym, jak przydatne mogą okazać się buraki, dowiedziałam się, kiedy byłam w ciąży. Na forum, które czasem odwiedzałam, wiele kobiet skarżyło się na niski poziom żelaza i anemię. Lekiem, o wiele skuteczniejszym niż zażywanie żelaza w tabletkach, okazało się codzienne picie surowego soku z buraka. Co ciekawe, to nawet nie sam burak jest bardzo bogaty w żelazo, ale jest środkiem krwiotwórczym. Jeżeli macie więc problemy z krwią, włączcie buraki do Waszej codziennej diety. Jedzcie buraki w ciąży, nawet jeśli Wasz poziom żelaza jest w porządku, ponieważ te czerwone warzywa są bogatym źródłem kwasu foliowego.

Nie tylko osoby cierpiące na anemię powinny zainteresować się burakami. Spożywanie ich zaleca się także także tym z nas, którzy cierpią z powodu nadciśnienia. Buraki mają też działanie antynowotworowe.

Unikać buraków powinni natomiast cukrzycy, ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Buraki dla osób na diecie

Buraki są świetnym uzupełnieniem diety osób odchudzających się. Mają tylko 38 kcal na 100g. Na dodatek są naturalnie słodkie, dodając je więc do dania możemy zminimalizować użycie cukru lub nawet pozbyć się go całkowicie. Buraki można przygotowywać na wiele sposobów – nie tylko w postaci zasmażanych. Mi bardzo zasmakowały buraczane muffiny oraz połączenie buraków z truskawkami. Linki do przepisów znajdziecie na końcu wpisu.

Buraki można przygotowywać na różne sposoby: jeść na surowo lub pić w postaci soku, gotować i piec. W trakcie gotowania tracimy najwięcej cennych substancji i minerałów, które rozpuszczają się w wodzie. Lepiej piec je w folii i obierać dopiero przed podaniem.

 Foto: Flickr