22kilo

Murzynek z truskawkami i bananem (bez cukru)

Murzynek z truskawkami i bananem (bez cukru)

4 komentarze

Dzielę się dziś z Wami wyjątkowym przepisem – murzynek z truskawkami i bananem jest pyszny, aksamitnie delikatny, puszysty, pięknie pachnie… Cóż można by chcieć więcej? Jest też zdrowy, nie ma w nim dodatku cukru. 

murzynek z truskawką i bananem 3

murzynek z truskawką i bananem

Przepis zaczerpnęłam z bloga blwmama.pl (oryginalny przepis znajdziesz tutaj). Przyznam, że nie znałam go wcześniej, ale z pewnością będę tam zaglądać, bo chociaż sama nie korzystam  z BLW, to przepisy są naprawdę fajne. Nie tylko smaczne, ale również szybkie i proste w przygotowaniu – czyli to, co lubię najbardziej. To powiedziawszy, muszę przyznać, że nie rozumiem jednej rzeczy związanej z oryginalnym przepisem: dodatku 15 suszonych daktyli. OK, fajnie, że w ciasteczkach dla dzieci nie ma dodatku białego cukru, ale po co tak mocno dosładzać je chyba najsłodszymi z suszonych owoców? Postanowiłam pominąć ten punkt – w końcu banan i truskawka same w sobie są słodkie – i nie żałuję mojej decyzji.

Dziecku smakowała, a ja zjadłam prawie pół blachy zanim ciasto zdążyło przestygnąć i potrzebuję naprawdę dużo siły woli, by nie zjeść dwóch ostatnich kawałków, tylko podzielić się z Mężem. Autorka przepisu mówi, by ciasto przechowywać w lodówce do 4 – 5 dni, ale naprawdę nie wiem, w jaki sposób ona to sprawdziła :). Do przepisu z pewnością sama będę wracać, a Was zachęcam do przetestowania – nie tylko jako deser dla dzieci, ale także jako pyszne II śniadanie dla Was.

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek + kilka do ozdobienia,
  • 1 banan,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 kopiasta łyżka kakao,
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy (myślę, że można pominąć i wykorzystać papier do pieczenia).

Przygotowanie:

  1. Truskawki najpierw myję, następnie obieram. Blenduję z połamanym na kawałki bananem, dodaję olej, mieszam. W misce łączę mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie mieszam. Do suchych składników dodaję zblendowane owoce. W naczyniu, w którym blendowałam, ubijam teraz jajka – wystarczy, że się spienią. Dodaję je do masy, znowu wszystko mieszam.
  2. Masa na murzynka jest bardzo lejąca. Przelewam ją do wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą keksownika (może być dowolna blacha, ale niewielkich rozmiarów). Kroję kilka truskawek w plastry i układam na wierzchu ciasta. Wstawiam murzynka do rozgrzanego na 180°C piekarnika i piekę około 25 minut.
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anka
Gość

Hej Kalina! Pięknie wyszedł 🙂 Dziękuję bardzo za wzmiankę o moim blogu i na pewno spróbuję też wersji bez daktyli. Pozdrawiam cieplutko

Hania
Gość
Hania

Wykonałam powyższe ciasto wczoraj wieczorkiem, żeby było dla moich dzieci małych i dużych w dniu ich święta :). Jestem bardzo ciekawa jak wyszło bo jeszcze nie próbowałam. Ponieważ jednak niektórzy z nas mogliby poczuć się rozczarowani, że ciasto jest mało słodkie postanowiłam połowę blachy posypać cukrem pudrem (tzn. w sensie połowę ciasta na blasze posypałam a nie samą blachę :)) Tak więc myślę, że będzie i wilk syty i owca cała.