22kilo

Mleko kokosowe – najprostszy przepis

Mleko kokosowe – najprostszy przepis

9 komentarzy

Domowe mleko kokosowe jest zdrowe, ekologiczne i tanie. Jest też świetną alternatywą dla mleka krowiego dla wegan czy osób, które po prostu chciałyby ograniczyć spożycie nabiału. 

Mleka roślinne są obecnie bardzo modne, niestety ich skład i cena są często nie do zaakceptowania. Osobiście raz kupiłam mleko migdałowe w Biedronce. Było nie tylko niesmaczne, ale dodatkowo migdałów zawierało ilości homeopatyczne, natomiast znajdowało się tam pół tablicy Mendelejewa i kilka kostek cukru. Cena zaś za kartonik oscylowała w granicach 10 zł.

Dlatego postanowiłam zrobić własne mleko roślinne, a że jestem ogromną fanką kokosu, padło na mleko kokosowe. Wcześniej robiłam jeszcze mleko jaglane, ale jego przygotowanie było praco- i czasochłonne. Tym razem szukałam więc możliwie najprostszego sposobu, dzięki któremu mleko uzyskam teraz, natychmiast, bez konieczności odczekania kilku lub kilkunastu godzin. Taki przepis znalazłam na blogu agataberry.pl. We wpisie znajdziecie też przegląd mlek kokosowych dostępnych na rynku oraz ich porównanie cenowe. Nie zdziwi Was zapewne, że domowe mleko kokosowe jest nawet kilka razy tańsze niż to ze sklepu.

Pamiętajcie, że mleko kokosowe i mleczko kokosowe (dostępne w puszkach), to nie to samo. Mleczko kokosowe jest gęste i można z niego nawet ubić bitą śmietanę. Natomiast mleko kokosowe jest wodniste i nie tak intensywne w smaku – moim zdaniem jest zbyt mdłe, by pić je samo, przynajmniej w większych ilościach. Mleko kokosowe można używać zamiast mleka krowiego właściwie we wszystkim.

Mleko kokosowe – zastosowanie:

  • koktajle, np. z bananem i/lub truskawkami,
  • do puddingu chia,
  • do ugotowania budyniu,
  • do kawy, płatków śniadaniowych, etc.

Mleko kokosowe – przepis

Gotowe mleko kokosowe możecie przechowywać w lodówce w wyparzonej szklanej butelce do 4 dni. Przed użyciem wymieszajcie je, ponieważ na górze tworzy się gruba warstwa zmrożonego tłuszczu kokosowego.

Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 4 szklanki wody.

Potrzebne będzie też blender, sitko oraz gaza.

Przygotowanie:

  1. Wodę zagrzać, żeby była ciepła, ale nie wrząca. Do blendera wsypać wiórki kokosowe oraz wlać połowę wody, blendować przez 3 minuty. Nad miską ustawić sito, wyłożyć gazą, przelać wiórki kokosowe z wodą. Kiedy nieco przestygnąć dobrze odcisnąć, by jak najwięcej mleka kokosowego znalazło się w misce.
  2. Wiórki kokosowe ponownie włożyć do naczynia blendera, dodać drugą połowę wody i powtórzyć całość: blendować 3 minuty i przelać przez gazę.

Po odciśnięciu moje wiórki nie nadawały się już do niczego: były suche i pozbawione smaku, więc po prostu je wyrzuciłam.

 

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Szaman
Gość

Super pomysł na własny produkt spożywczy 🙂

Gruby
Gość

Ostatnio czytałem o tym, że mleko kokosowe fantastycznie współgra z młodym zielonym jęczmieniem, trzeba sprawdzić 😉

Dee
Gość

Nie spodziewałam się, że to może być takie proste. Kocham mleko kokosowe, więc na pewno spróbuje. Dzięki

Mariusz K
Gość

Koniecznie muszę wykorzystać ten przepis, bo uwielbiam kokosy.

Natalia Feld
Gość

świetny przepis 😀 Wykorzystam, bo ostatnio próbuję nowych przepisów 🙂

Ania
Gość

od dłuższego czasu mam zamiar zrobić to mleko bo ceny jak i skład tych sklepowych mnie przeraża. 🙂