Kolejna prosta i szybka do przygotowania potrawa z parowaru. Może dzwonki z łososia nie są najtańsze, ale zdecydowanie wolę smak pysznej ryby od suplementu z witaminą B 12. Poza tym, łosoś na parze jest po prostu wyśmienity.
Składniki:
- 2 dzwonki z łososia (ok. 15 zł),
- pól opakowania mieszanki sałat,
- pomidor,
- 2 porcje kuskusu.
Przygotowanie:
- Im lepszej jakości jest jedzenie, tym bardziej można mu zaszkodzić niewłaściwą obróbką. Dlatego łososia tylko myję – nie przyprawiam go, nie marynuję – i takiego „czystego” wstawiam na 15 – 20 minut do parowaru. Ryba powinna po gotowaniu być miękka, lekko tłusta i ładnie odchodzić od ości.
- W czasie dotowania kroję pomidora w dużą kostkę i mieszam z sałatą. Całość doprawiam sosem winegret i olejem lnianym. Można posypać także suszonymi lub świeżymi ziołami oraz dodać kiełki.
- Gotuję odrobinę wody i w miseczce zalewam porcję kuskusu. Cały obiad gotowy w mniej niż 25 minut, a jest wyjątkowo smaczny, niskokaloryczny i – przede wszystkim – niezwykle zdrowy.
Najnowsze komentarze