22kilo

Kurczak zawijany w liściu sałaty

Kurczak zawijany w liściu sałaty

Możliwość komentowania Kurczak zawijany w liściu sałaty została wyłączona

Danie przyjemne dla oka i niewymagające spędzania w kuchni długich godzin. Kurczaka można podać z ryżem lub kuskusem. 

W tym daniu zamiast koncentratu pomidorowego używam passaty – czyli przecieru pomidorowego, który w 99,5% składa się z pomidorów, w przeciwieństwie do „tradycyjnego” przecieru, którego głównym składnikiem jest biały cukier.

Składniki:

  • pół kilo mięsa mielonego z kurczaka (ok. 7 zł),
  • sałata – kilka największych liści (główka 3,50 zł),
  • seler naciowy – kilka łodyg (całość 4 zł) – seler można zastąpić np. połową cebulki,
  • 1 papryka żółta (1 kg ok 7 zł),
  • szczypiorek – około dwa na jedną porcję plus kilka w zanadrzu „na wszelki wypadek” (pęczek 3,50)
  • passata (nie pamiętam ile kosztowała moja w kartoniku, ale standardowa butelka kosztuje ok. 3 zł),
  • sos Worchestershire,
  • przyprawy,
  • oliwa do smażenia.

Zaokrąglony koszt obiadu (4 porcje) to 23 zł.

kurczak w sałacie - składniki

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewam olej na sporej patelni i bezpośrednio wrzucam mielone z kurczaka. Dopiero wtedy przyprawiam je: pieprzem, papryką ostrą i łagodną. Skręcam na mały ogień i pozwalam mięsu powoli dochodzić.
  2. W tym czasie kroję drobno w paseczki łodygi selera i dodaję do mięsa. Z papryki usuwam gniazda nasienne, kroję w paski, a następnie w dość małą kostkę. Warzywa dodaję do mięsa, które powinno już być usmażone. Patelnię przykrywam i duszę mięso z warzywami przez 10 – 15 minut, aż papryka i seler będą miękkie.
  3. Szklankę passaty wlewam do rondelka i podgrzewam na wolnym ogniu. Dodaję kilka kropel sosu Worchistershire. Podgrzewam sos, ponieważ chcę by nieco zgęstniał (przez odparowanie wody), poza tym chcę go podać na ciepło.
  4. Wybieram długie nitki szczypiorku i układam je na sitku, a następnie sparzam gorącą wodą – dzięki temu będą mogła przewiązać szczypiorek bez ryzyka jego porwania.
  5. Dwa szczypiorki ułądam na talerzu. Na środku kładę umyty i osuszony liść sałaty (duży, jeden z tych najbardziej zewnętrznych). Łyżką delikatnie nakładam nadzienie, następnie zwijam sałatę i przewiązuję najpierw szczypiorek z jednej strony, potem z drugiej. Obok na talerzyku wylewam sos.

Poniżej kilka zdjęć, na których widać krok po kroku etapy przygotowywania kurczaka.