To danie jest czasochłonne, ale warto się poświęcić dla tego smaku i przede wszystkim wyglądu. Spokojnie możesz podać je na eleganckim obiedzie i nikt nie pomyśli, że to specjalny, dietetyczny przepis.
Co więcej, do jego przygotowania wystarczą łatwo dostępne (szczególnie sezonem) składniki:
- 1 duża cukinia (staram się wybrać jak najbardziej prostą),
- podwójna pierś z kurczaka,
- dwie czerwone papryki,
- cebulka,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 1 duży pomidor (u mnie dwa małe),
- oliwa/olej do smażenia,
- przyprawy: pieprz, sól, tymianek, słodka papryka,
- wykałaczki.
Przygotowanie:
- Zaczynam od cukinii. Dokładnie ją myję, ponieważ nie będę ściągać skóry. Kroję ją na paski o grubości około 5 mm – najpierw odkrawam pierwszy pasek, potem przestawiam cukinię, by stała właśnie na tym odkrojonym: dzięki temu nie będzie się chwiała podczas krojenia. Pokrojoną w plastry cukinię przyprawiam wszystkimi przyprawami z jednej strony i skrapiam olejem lub oliwą. Tutaj dobrze sprawdza się olej w spryskiwaczu.
- Na szerokiej patelni rozgrzewam tłuszcz i na średnim ogniu podsmażam plastry cukinii z obu stron (najpierw podsmażają się od strony bez przypraw i nieposmarowane z góry olejem). Chodzi o to, by plastry stały się miękkie i podatne na zawijanie. Gdy plastry podsmażą się już z jednej strony, delikatnie przekładam je na drugą, uważając by ich nie porwać. Zbyt grube plastry trudno będzie zwijać, za cienkie zaś po smażeniu staną się niemal przezroczyste i również średnio nadawać się będą na zawijanie. Usmażone plastry odkładam na talerz, by trochę przestygły.
- Piersi z kurczaka myję i kroję na plastry grubości 2 cm i przyprawiam podobnie jak cukinię. Na każdym plastrze warzywa układam odpowiedni długością kawałek kurczaka, zawijam i spinam wykałaczką. Układam w niewysmarowanym niczym naczyniu żaroodpornym (równie dobrze danie można przygotować w parowarze). Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180°C na 20 minut.
- Cebulę kroję i wrzucam na rozgrzaną patelnię do zeszklenia. Papryki myję, pozbywam się gniazd nasiennych, kroję na kawałki i dodaję do cebuli, następnie to samo robię z pomidorem. Duszę pod przykryciem przez kilkanaście minut, aż warzywa staną się całkowicie miękkie. Sos doprawiam do smaku pieprzem. Przelewam sos do wysokiego naczynia i blenduję na gładką masę. Ciepły jeszcze sos wylewam na talerz, na nim układam zawijasy z kurczaka. Wszystko posypuję poszatkowanym świeżym szczypiorkiem.
Wypróbowałam ten przepis – jest znakomity! Szczególnie sos bardzo mi smakuje 🙂