Kolejny pomysł na kurczaka inspirowany kuchnią azjatycką. Dzięki dodatkowi tahini mięso nabiera smaku sezamu.
Tahini, czyli pasta z prażonego sezamu, którą używa się m.in. do hummusu, pasuje także jako dodatek do mięsa. Świetnie sprawdza się w połączeniu z miodem – wówczas masa smakuje jak płynna chałwa. Kierując się tym, postanowiłam stworzyć proste danie z kurczaka.
Składniki (na 4 porcje):
- podwójna pierś z kurczaka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- pieprz, sól, papryka słodka, garść świeżej kolendry posiekanej,
- 2 łyżki tahini,
- 2 łyżki miodu,
- marchewka,
- niewielka cukinia (lub pół cukinii),
- pół selera,
- 2 łyżki sezamu.
Przygotowanie:
- Myję mięso i kroję w małe kawałki (mięso przecinam pod kątem, dzięki temu jest później miększe), wrzucam do miski, przyprawiam solą, pieprzem i papryką oraz kolendrą, następnie zalewam sosem sojowym, mieszam i odkładam do lodówki na godzinę.
- Marchewkę kroję w zapałkę (najpierw w plastry, potem w słupki), umytego pora w pióra, cukinię w dość cienkie plastry. Na rozgrzany wok wrzucam mięso, a gdy jest usmażone w około połowie dodaję tahini oraz miód. Przesmażam wszystko krótko, gdy mięso jest niemal gotowe dodaję warzywa i sezam, przez chwilę duszę (żeby cukinia i marchew były miękkie). Podaję z dzikim ryżem.
Jak to często bywa w przypadku chińszczyzny, danie jest nie tylko smaczne na drugi dzień, ale nawet jeszcze lepsze, a smaki bardziej wyraziste. Warto więc przygotować je w większej ilości i jeść przez dwa dni, szczególnie że łatwo je odgrzać na patelni.
Najnowsze komentarze