Lubię chińszczyznę, ale to bodaj moje pierwsze spotkanie z sosem słodko-kwaśnym. Pierwsze, ale pozytywne.
Składniki (na około 4 porcje):
- duża pojedyncza pierś z kurczaka lub dwie małe,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- kawałek ostrej suszonej papryczki (u mnie około 1 cm),
- cebula czerwona,
- papryka czerwona,
- 4 krążki ananasa z puszki,
- 2 połówki brzoskwini w lekkim syropie (u mnie w syropie cynamonowym),
- oliwa do smażenia,
- ryż do podania,
- sezam do przybrania.
Przygotowanie:
- Kurczaka kroję na dość małe kawałki – takie do zjedzenia na raz. Przekładam do miski. w małej miseczce robię zalewę: do sosu sojowego dodaję zmieloną lub pokrojoną bardzo cienko mocno ostrą papryczkę (tak, żeby przypominała przyprawę z paczki). Równomiernie rozprowadzam zalewę po kurczaku i odkładam do lodówki – minimum na pół godziny, najlepiej na kilka godzin.
- Kroję pozostałe składniki: cebulę w pióra, paprykę w cienkie paseczki, ananasa i brzoskwinię w nieco mniejszą od kurczaka kostkę.
- Na patelni mocno rozgrzewam oliwę, dodaję mięso. Chwilę przesmażam, po minucie dodaję paprykę i cebulę. Smażę chwilę, na końcu dodaję ananasa i brzoskwinię, podlewam łyżką lub dwiema syropu z owoców, które przed chwilą kroiłam. Gdy mięso jest miękkie, przekładam na talerze i podaję z ryżem. Posypuję sezamem.
Jak gotuję ryż:
Od dawna nie gotuję już ryżu z torebki – zamiast tego wybieram opakowania kilogramowe. Mój podstawowy przepis na gotowanie ryżu jest prosty (najlepiej dostosować go do konkretnego gatunku, a nawet partii ryżu):
W rondelku rozgrzewam łyżkę oleju lub oliwy, na gorący tłuszcz wrzucam pół szklanki ryżu. Prażę przez chwilę, następnie dolewam niecałą szklankę wody. Przykrywam, aż ryż zacznie się gotować. Następnie odkrywam ryż i zmniejszam ogień do minimum. Gotuję około 5 – 10 minut, aż cała woda odparuje. Na koniec najlepiej wyłączyć prąd/gaz i przykryć ryż jeszcze na minutę – wchłonie resztę wody. Podany przepis to dwie porcje ryżu.
Ważne, by bardzo często mieszać ryż – łatwo przywiera do dna.
Najnowsze komentarze