Przygotowanie dań z parowaru jest szybkie, zdrowe i bardzo łatwe – o wiele prościej przygotować pierś z kurczaka na parze niż np. usmażyć dobrego schabowego. Przepis zamieszczam na specjalna prośbę :).
Zostałam poproszona, by umieścić przepis – prosty i dokładny – jak przygotowywać mięso w parowarze. Sposobów jest wiele, więc wybrałam taki najłatwiejszy – jemy tak zazwyczaj, jeśli a) nie chce nam się gotować lub b) jesteśmy przejedzeni (np. po świętach) i mamy ochotę na coś lekkiego. Może własnie dlatego, że gotowanie na parze jest tak proste trudno znaleźć dokładne przepisy i do większości należy dochodzić samodzielnie.
Składniki (na 2 – 3 porcje, w zależności od wielkości piersi z kurczaka):
- podwójna pierś z kurczaka,
- przyprawy: pieprz papryka.
Sos:
- jogurt bałkański,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
- Myję pierś z kurczaka, osuszam, pozbywam się chrząstek, kostki spomiędzy piersi, błon, widocznego tłuszczu. Od piersi odkrawam mniejszy kawałek (dzięki czemu mam dwa duże i dwa małe kawałki). Piersi można też pokroić np. wzdłuż – wówczas mięso będzie gotowe szybciej.
- Kurczaka posypuję przyprawami i wcieram w mięso. Przekładam do parowaru i gotuję przez 20 – 30 minut, w zależności od wielkości piersi. Najłatwiej sprawdzić, czy mięso jest gotowe po prostu przecinając je w najgrubszym miejscu i patrząc, czy nie jest surowe. Mięso powinno pozostać miękkie i wilgotne.
- Do prostego mięsa prosty i szybki sos. Do jogurtu po prostu dodaję posiekaną natkę i przetarty przez praskę czosnek, mieszam łyżeczką.
Mięsu przygotowywanemu w parowarze nie musimy poświęcać wiele uwagi. Nie trzeba go obracać, nie ma też możliwości, żeby go przypalić. W wolnym czasie można spokojnie wyjść z kuchni albo skupić się na przygotowywaniu sałatki.
Najnowsze komentarze