22kilo

Kurczak z parowaru – przepis podstawowy

Kurczak z parowaru – przepis podstawowy

Możliwość komentowania Kurczak z parowaru – przepis podstawowy została wyłączona

Przygotowanie dań z parowaru jest szybkie, zdrowe i bardzo łatwe – o wiele prościej przygotować pierś z kurczaka na parze niż np. usmażyć dobrego schabowego. Przepis zamieszczam na specjalna prośbę :). 

Zostałam poproszona, by umieścić przepis – prosty i dokładny – jak przygotowywać mięso w parowarze. Sposobów jest wiele, więc wybrałam taki najłatwiejszy – jemy tak zazwyczaj, jeśli a) nie chce nam się gotować lub b) jesteśmy przejedzeni (np. po świętach) i mamy ochotę na coś lekkiego. Może własnie dlatego, że gotowanie na parze jest tak proste trudno znaleźć dokładne przepisy i do większości należy dochodzić samodzielnie.

Składniki (na 2 – 3 porcje, w zależności od wielkości piersi z kurczaka):

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • przyprawy: pieprz papryka.

Sos:

  • jogurt bałkański,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku.
kurczak z paarowaru3

Kurczak przygotowany do przyprawiania i gotowania

 Przygotowanie:

  1. Myję pierś z kurczaka, osuszam, pozbywam się chrząstek, kostki spomiędzy piersi, błon, widocznego tłuszczu. Od piersi odkrawam mniejszy kawałek (dzięki czemu mam dwa duże i dwa małe kawałki). Piersi można też pokroić np. wzdłuż – wówczas mięso będzie gotowe szybciej.
  2. Kurczaka posypuję przyprawami i wcieram w mięso. Przekładam do parowaru i gotuję przez 20 – 30 minut, w zależności od wielkości piersi. Najłatwiej sprawdzić, czy mięso jest gotowe po prostu przecinając je w najgrubszym miejscu i patrząc, czy nie jest surowe. Mięso powinno pozostać miękkie i wilgotne.
  3. Do prostego mięsa prosty i szybki sos. Do jogurtu po prostu dodaję posiekaną natkę i przetarty przez praskę czosnek, mieszam łyżeczką.
kurczak z paarowaru2

Podczas gotowania (ze zdjętą pokrywą)

Mięsu przygotowywanemu w parowarze nie musimy poświęcać wiele uwagi. Nie trzeba go obracać, nie ma też możliwości, żeby go przypalić. W wolnym czasie można spokojnie wyjść z kuchni albo skupić się na przygotowywaniu sałatki.