22kilo

Kurczak w miodzie i pomarańczach

Kurczak w miodzie i pomarańczach

1 Comment

Tym razem proponuję na obiad danie z piekarnika. Niestety, trzeba je zaplanować ze sporym wyprzedzeniem – mięso musi poleżeć w marynacie co najmniej trzy godziny. Ale warto poczekać!

Mój mąż kategorycznie zabronił mi ściągać skórkę z podudzi z kurczaka ;). Miał racje, skórka stała się bardzo chrupiąca i pyszna. Jeśli jednak jesteście na diecie pozbądźcie się jej – 100 g nóg kurczaka ze skórą to 161 kcal, podczas gdy 100 g mięsa bez skóry to tylko 121 kcal.

Składniki na 4 – 6 porcji (1 podudzie = 1 porcja):

  • 4 – 6 podudzi z kurczaka,
  • 1 pomarańcza,
  • łyżeczka skórki pomarańczowej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Przygotowanie:

  1. Zaczynam od przygotowania marynaty. Ponieważ miałam skórkę pomarańczową przygotowaną już wcześniej, używam gotowej (poniżej podaję jak przygotować skórkę pomarańczową). Wyciskam sok z pomarańczy i przelewam go do rondelka, dodaję pozostałe składniki (poza kurczakiem), zagotowuję i podgrzewam na małym ogniu przez 5 minut, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Studzę.
  2. Myję podudzia z kurczaka, przekładam je do miski i zalewam ostudzoną zalewą. Odkładam do lodówki na całą noc (mięso powinno poleżeć w zalewie co najmniej 3 godziny). Co jakiś czas trzeba przekładać mięso, żeby każdy kawałek miał szansę dobrze się namoczyć.
  3. Kurczaka przekładam do naczynia żaroodpornego – nie układam kurczaków na sobie, powinny leżeć koło siebie. Wylewam na podudzia z kurczaka resztę zalewy i pieczę przez 40 – 60 minut w około 200°C. Kurczak jest gotowy, gdy skórka się zrumieni, a mięso ładnie odchodzi od kości. Nakładam mięso na talerze i delikatnie podlewam odrobiną marynaty; dzięki temu będzie pięknie błyszczeć.

Jak przygotować skórkę pomarańczową – pomarańczę trzeba dokładnie wyszorować szczoteczką, następnie sparzyć wrzątkiem. Skórkę można zetrzeć na grubszej tarce: dzięki temu od razu pozbędziemy się albedo (czyli białej skórki pomiędzy właściwą skórką a miąższem). Możemy też użyć kawałka obranej skórki – wówczas ostrym nożem należy wyfiletować skórkę, by pozbyć się albedo. Następnie skórkę kroimy na cienkie paseczki.

najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
henryk
Gość
henryk

bardzo smaczny kurczak. polecam